Το υπουργείο Άμυνας και αυτό των Εξωτερικών εντείνει την επιτήρηση των κινήσεων του Ναυτικού της Αργεντινής στα νησιά Falkland ως συνέπεια της απειλής του Buenos Aires να αποκλείσει το σύμπλεγμα των νησιών. «Η Βρετανία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες των Νήσων θα είναι ασφαλείς» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown.
Η επικείμενη άφιξη της βρετανικής εταιρίας εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή αποτελεί άμεση πηγή τριβών μεταξύ των δύο χωρών, εικοσιοχτώ χρόνια μετά τον Πόλεμο των Φωκλαντ, με την ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή των νησιών.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι εντείνει τον έλεγχο όλων των φορτίων μεταξύ της ακτογραμμής της χώρας και των νησιών που αποκαλεί Malvinas κάτι που η Βρετανία απέρριψε άμεσα. Η Αργεντινή απαιτεί να διακοπεί οποιαδήποτε εξόρυξη πετρελαίου από το θαλάσσιο χώρο των Falkland, όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται ποσότητα του «μαύρου χρυσού» που φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια βαρέλια – αποθέματα ίσα με αυτά στη Βόρεια Θάλασσα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αργεντινή προχώρησε στη δέσμευση ενός πλοίου με προμήθειες, του Thor Leader, το οποίο μετέφερε σωλήνες στα νησιά με αφετηρία λιμάνι της Αργεντινής.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός της κυβέρνησης Anibal Fernandez: «Οποιοδήποτε πλοίο επιθυμεί να ταξιδεψει μεταξύ των λιμανιών της Αργεντινής και των Νήσων Malvinas, της Νότιας Γεωργίας και των Νότιων Νήσων Sandwich, οφείλει πρώτα να ζητήσει την άδεια της κυβέρνησης της Αργεντινής», σύμφωνα με εντολή της προέδρου της χώρας Cristina Fernandez de Kirchner.
Μετά τον πόλεμο του 1982............ δημιουργήθηκε μια «οικονομική ζώνη» 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά Falkland. Βρετανικές στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα εκ μέρους της Αργεντινής να σταματήσει την άντληση πετρελαίου σε αυτά τα νερά, θα συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επισήμαναν, επίσης, ότι η εξέδρα Ocean Guardian είναι καταχωρημένη στα αμερικανικά αρχεία και η κράτηση του πληρώματός της θα καταστήσει το Buenos Aires υπόλογο για απαντήσεις προς την Ουάσινγκτον όπως και στη Βρετανία.
Η Βρετανία διατηρεί στρατιωτική δύναμη 1.076 στρατιωτών και μικρό αριθμό μαχητικών αεροπλάνων στα νησιά Falkland καθώς και ένα στολίσκο όπου συμμετέχει και η φρεγάτα HMS York.
Όπως είπε πηγή του υπουργείου Άμυνας της Αγγλίας, «Σταμάτησαν το Thor Leader σε λιμάνι της Αργεντινής. Το σκάφος εξόρυξης θα διαπλεύσει σε διεθνή ύδατα και κάθε απόπειρα ανάμιξης με αυτό θα αποτελέσει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και εμείς έχουμε τις απαραίτητες και έτοιμες δυνάμεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, αν η κυβέρνησή μας επιθυμεί κάτι τέτοιο».
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο επικεφαλής της Βασιλικής Αεροπορίας Sir Stephen Dalton, τράβηξε την προσοχή όταν ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του την «αυξανόμενης έντασης κατάσταση που υπάρχει γύρω από τα Falkland» ως λόγο για να διατηρηθεί η ανωτερότητα της αεροπορίας της Βρετανίας.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο στρατός της Αργεντινής δεν έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει και άλλη εισβολή στα νησιά, τα οποία όπως και να ‘χει έχουν πολύ καλύτερη άμυνα απ’ότι είχαν προ τριακονταετίας, σημειώνει το σημερινό φύλλο του Independent. Παρόλα αυτά, συνεχίζει το άρθρο, η παρενόχληση πλοίων με προμήθειες και η άρνηση χρήσης λιμανιών της Αργεντινής, θα σήμαινε σημαντική αύξηση του κόστους για τις εταιρείες πετρελαίου και, όπως πιστεύουν ορισμένοι αναλυτές, αυτό μπορεί να γίνει το μέσο για να πεισθεί η Βρετανία και τα νησιά Falkland να έρθουν σε κάποια συμφωνία με την Αργεντινή.
Ορισμένοι στην Αργεντινή, από την άλλη, θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αναζωογόνηση της ακροδεξιάς της χώρας, η οποία βρίσκεται σε νάρκη από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. «Εδώ και αιώνες τα Falklands σήμαιναν πρόβατα, πιγκουίνοι και ψάρια – και παρόλα αυτά είχαμε έναν πόλεμο. Αν κάποιος εντοπίσει «μαύρο χρυσό» τότε τα πράγματα θα γίνουν άβολα και οι εθνικιστές θα αρχίσουν να σαλεύουν», είπε ο πολιτικός αναλυτής Frederico Thomsen στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου