Η νέα αυτή τεχνική για τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων από τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε όγκου, σηματοδοτεί μια πρόοδο στις εξατομικευμένες και με προσδιορισμένο στόχο αντικαρκινικές θεραπείες.
«Σήμερα δεν υπάρχει κανένα τεστ που να στηρίζεται σε βιοανιχνευτές για την κλινική θεραπεία του καρκίνου και πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή των τεχνολογιών αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος για την εξατομίκευση των αντικαρκινικών θεραπειών», εξηγεί ο Δρ Βίκτορ Βελκουλέσκου, καθηγητής ογκολογίας στη σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine που θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου.
Η έρευνα αυτή αποτέλεσε επίσης σήμερα το αντικείμενο παρουσίασης στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), η οποία πραγματοποιείται από τις 18 ως τις 22 Φεβρουαρίου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Το νέο τεστ θα επιτρέπει να εντοπίζεται και να παρακολουθείται η εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων ή των καρκινικών όγκων έτσι ώστε οι επιστήμονες να διαγιγνώσκουν αν η θεραπεία που ακολουθείται είναι αποτελεσματική.
Η τεχνική αυτή εντοπίζει με πιο ακριβή τρόπο τη γενετική «υπογραφή» των καρκινικών όγκων ή των υπολειμμάτων τους έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.
Αυτό που ήταν πολύ δύσκολο μέχρι σήμερα, ήταν να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια οι γενετικές τροποποιήσεις των καρκινικών όγκων.
Έπειτα από έρευνες που έκανε πάνω σε έξι κρούσματα καρκίνου, τέσσερα του εντέρου και δύο του μαστού, η ομάδα του Δρ Βελκουλέσκου μπόρεσε να δημιουργήσει βιοανιχνευτές βάσει των ξεχωριστών γενετικών αλληλουχιών του κάθε όγκου.
Κατ'αυτόν τον τρόπο μια απλή ανάλυση αίματος επιτρέπει να ξεχωρίσουν οι επιστήμονες και το παραμικρό ίχνος DNA ενός καρκινικού όγκου σε μεγάλες ποσότητες αίματος ή άλλων υγρών των οποίων το DNA είναι φυσιολογικό.
ΑΠΕ/Γαλλικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου