Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

8,8 ριχτερ στο "Δαχτυλίδι της Φωτιάς".....


Τουλάχιστον 76 νεκροί από το σεισμό 8,8 R που σημειώθηκε στη Χιλή με επίκεντρο κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, τον οποίο ακολουθούν ισχυρότατοι μετασεισμοί. Ζημιές σε κτίρια της πρωτεύουσας, που βρίσκεται 320 χμ. από το επίκεντρο, ενώ είναι αδύνατη η επικοινωνία με την Κονσεπσίον στην οποία ζουν 670.000 κάτοικοι, μεταξύ τους και Έλληνες.

Ο σεισμός χτύπησε στις 3.34 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και ακολούθησαν ισχυρότατοι μετασεισμοί, μεγέθους 6,2, 5,6 και 6,9 βαθμών Ρίχτερ. Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. 

"Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου", δήλωσε κάτοικος της πόλης Τεμούκο, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκληθεί ζημιές σε κτήρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτήρια στην πόλη Κουρίκο.

Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο. Στο Σαντιάγο προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters, η ισχυρή δόνηση ταρακούνησε τα κτίρια στην πρωτεύουσα για χρονικό διάστημα από 10 ως 30 δευτερόλεπτα.......



Το Υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στο 210-368 1912.

Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. "Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους είναι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων", ανέφερε η Μπασελέτ, ανακοινώνοντας τον τότε γνωστό αριθμό νεκρών.

Με τσουνάμι απειλείται το Νησί του Πάσχα μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή, δήλωσε επίσης η πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές του νησιού εκκενώνονται. Η ίδια  τόνισε εξάλλου ότι δυο πλοία, δυο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος αποστέλλονται στο νησί Ρόμπινσον Κρουζοέ, στ΄ανοικτά του Σαντιάγο, το οποίο καλύφθηκε από ένα τεράστιο κύμα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό

Οι αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την "πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες" κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε δυο κοντινά νησιά.

Επίσης, το ο Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού, ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις ακτές όλων των νησιών της Χαβάης. "Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους. Ολες οι ακτές κινδυνεύουν", προστίθεται στην ανακοίνωση του κέντρου αυτού.

Εκτιμάται ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει τη Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με αξιωματούχους του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι, κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης.

Το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους. Από τον σεισμό αυτό είχε προκληθεί τσουνάμι που έφτασε μέχρι τα Νησιά του Πάσχα, τη Χαβάη, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: