Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Στο προστάδιο του τεχνολογικού κλειδώματος το Facebook

Η σχετικά σύντομη ιστορία του Διαδικτύου είναι γεμάτη με ιστορίες ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών που κάποτε έσφυζαν από χρήστες αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας νέων ταχύτερων και καλύτερα σχεδιασμένων εφαρμογών και υπηρεσιών.
Αυτή η στιγμή δε φαίνεται να πλησιάζει για το Facebook, συγκεκριμένα δεν είναι καν στον ορίζοντα, εξαιτίας του ότι η δημοφιλής ιστοσελίδα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής των μελών του, μια ιδέα που περιγράφεται ως «τεχνολογικό κλείδωμα».
Το «τεχνολογικό κλείδωμα» αναφέρεται στην ιδέα ότι όσο περισσότερο μία κοινωνία υιοθετεί μια συγκεκριμένη τεχνολογία, τόσο πιο απίθανο είναι οι χρήστες της να την αντικαταστήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που η διάταξη QWERTY στα πληκτρολόγια εξακολουθεί να εφαρμόζεται από όταν εμφανίστηκε στις γραφομηχανές του 1870, παρά το ότι έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί πιο λογικές διατάξεις των γραμμάτων σε ένα πληκτρολόγιο.
Το Facebook, που μετρά περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και 350 εκατομμύρια παγκοσμίως, φαίνεται να βρίσκεται στο προστάδιο του τεχνολογικού κλειδώματος, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Comsocre. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Facebook κατέγραψε σχεδόν 112 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τα 57 εκατομμύρια του MySpace και τα 20 εκατομμύρια του Twitter. Ταυτόχρονα, οι χρήστες περνούν σημαντικά περισσότερο χρόνο στο Facebook, που φτάνει κατά μέσο όρο τα 246,9 λεπτά σε μηνιαία βάση. «Είναι κάτι που αυτό-τροφοδοτείται», εξηγεί ο διευθυντής της Comscore, Άντριου Λίπμαν. «Όσο περισσότεροι χρήστες έρχονται στο δίκτυο, τόσο περισσότερο συνδέονται μεταξύ τους, ανεβάζοντας το κόστος και τον αντίκτυπο της αποχώρησης από αυτό».         
The news bus   

Δεν υπάρχουν σχόλια: