ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ
Πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο θόρυβος για τον ξυλοδαρμό του 30χρονου Χιλιανού κρατουμένου την παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Α.Τ. Ακροπόλεως, ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας -όπως αυτό με τους τέσσερις μαθητές στην Πάτμο, που κατήγγειλαν αστυνομικούς για βίαιη συμπεριφορά- έρχεται να προστεθεί στον ήδη «γεμάτο» κατάλογο των πρώτων ημερών του 2010.
Τι συμβαίνει; Γιατί αυτή η έξαρση;
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για έξαρση των περιστατικών αλλά για έξαρση των καταγγελιών, μετά τη δέσμευση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για μηδενική ανοχή και παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών που κάνουν κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των πολιτών. Οι πολίτες, για πρώτη φορά πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν το δίκιο τους, σε υποθέσεις που μέχρι σήμερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, θεωρούνταν εξ ορισμού χαμένες.
«Υπάρχει μια αύξηση των καταγγελιών αυτή την περίοδο, όχι επειδή υπάρχει και έξαρση της αστυνομικής βίας, αλλά διότι διαπιστώνεται μια προσμονή από τους πολίτες πως μπορούν, μέσα από διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες, να βρουν δικαίωση», υποστηρίζει, εκ μέρους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ.
Το ίδιο φαίνεται πως συνέβη και στην υπόθεση της Πάτμου. Οι γονείς που καταγγέλλουν την κακοποίηση των παιδιών τους, επανήλθαν τρεις μήνες μετά τα γεγονότα, φοβούμενοι ότι η σιωπή και η ακινησία από πλευράς Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, ουσιαστικά καταδείκνυε μια προσπάθεια συγκάλυψης του συμβάντος. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τη στιγμή που ενημερώθηκε για τα γεγονότα, θα πρέπει να ζητήσει τη επίσπευση της ολοκλήρωσης της Διοικητικής Εξέτασης. Είναι ζήτημα συνέπειας λόγων και έργων. Από την άλλη πλευρά, ας μην περάσει απαρατήρητο ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, αφορά έφηβους 15 και 16 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου