Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Όταν ο πολιτισμός της αρχαιότητας μας κάνει υπερήφανους και ο σύγχρονος ρεζίλι….


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ

Φέτος, δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχθούν ,στις κάθε λογής ψηφοφορίες , τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Το έλλειμμα και η οικονομική κρίση, χωρίς δεύτερη σκέψη ψηφίστηκε ως το Γεγονός του 2009. Από κοντά και η πανδημία της νέας γρίπης.

Το ζοφερό σκηνικό φωτίστηκε από ένα και μόνο γεγονός που ήρθε επίσης στις πρώτες θέσεις των επιλογών. Η λειτουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ίσως το μόνο ευχάριστο της χρονιάς που πέρασε. Προφανώς γιατί, έστω και για λίγες μέρες, ο μεγάλος πολιτισμός αυτής της μικρής χώρας, μας έφερε ξανά στο κέντρο της γης!

Μόνο για λίγο όμως. Μέχρι που έξαλλοι ρασοφόροι τα έβαλαν με τον Κώστα Γαβρά, με αφορμή το επίμαχο φιλμ. Η αρχαία Ελλάδα του πολιτισμού και του φωτός μετατράπηκε γρήγορα στη σύγχρονη συντηρητική Ελλάδα του σκοταδισμού και της λογοκρισίας.

Οι ρασοφόροι είχαν στο πλευρό τους τη διοίκηση του Μουσείου και την τότε συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κάτω από τη διεθνή κατακραυγή, ανακάλεσαν λίγο αργότερα τις κατηγορίες κατά του Γαβρά και το φιλμ, αφού κυκλοφόρησε αυτούσιο στο youtube, επανήλθε στην αρχική του μορφή. Προλάβαμε όμως να γίνουμε διεθνώς περίγελως και να ακυρώσουμε στην πράξη όσες αξίες θέλαμε να αναδείξουμε με το νέο Μουσείο.

Τι ειρωνεία αλήθεια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: