Το ανώτατο δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε τις αρχές να αναγνωρίσουν τους ευνούχους ως ξεχωριστό φύλο, εκδίδοντας μία απόφαση που αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της κοινωνικής αυτής μειονότητας, ανακοινώθηκε σήμερα από δικαστική πηγή. Γνωστοί ως "hijra" στη συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία του Πακιστάν, οι ευνούχοι, οι παρενδυτικοί (τραβεστί), οι ερμαφρόδιτοι και οι τρανσέξουαλ αποτελούν ένα είδος απόκληρων που συχνά ζουν ομαδικά σε φτωχογειτονιές και επιβιώνουν επαιτώντας, χορεύοντας σε γιορτές και γάμους και όχι σπάνια εκδιδόμενοι.
Ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Ιφτιχάρ Τσάουντρι έδωσε εντολή στις αρχές να προμηθεύσουν τα μέλη της κοινότητας αυτής με δελτία ταυτότητας στα οποία θα αναγράφονται ως "hijra" αλλά και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ως πολιτών αυτής της χώρας και για την προστασία τους από κοινωνικές διακρίσεις.
"Είναι η πρώτη φορά στην 62χρονη ιστορία του Πακιστάν που λαμβάνονται τέτοια μέτρα για το καλό μας", δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου των hijra Αλμας Μπόμπι.
"Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που μας δίνει αξιοπρέπεια και ταυτότητα στην κοινωνία. Τώρα αναγνωρίζουν ότι είμαστε κι' εμείς ανθρώπινα όντα", πρόσθεσε.
Οι hijra αντιμετωπίζονται με ανάμεικτα συναισθήματα. Σε πολλές περιπτώσεις εμπνέουν φόβο διότι πιστεύεται ότι μπορούν να καταραστούν κάποιον με ολέθρια αποτελέσματα, εμπνέουν όμως και οίκτο, διότι θεωρούνται ως απόκληρα τέκνα του Αλλάχ.
Συχνά δεν τους δέχονται στα σχολεία ή στα νοσοκομεία, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων αρνούνται να τους ενοικιάσουν ή να τους πουλήσουν την περιουσία τους. Ακόμα και οι οικογένειές τους σε πολλές περιπτώσεις τους αποκληρώνουν ή τους αδικούν στο μοίρασμα της κληρονομιάς.
Ο ακριβής αριθμός των hijra στο Πακιστάν είναι άγνωστος, αν και οι εκπρόσωποί τους κάνουν λόγο για 300.000 άτομα σε σύνολο πληθυσμού 180 εκατομμυρίων. Τον περασμένο Ιούνιο, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε να διενεργηθεί απογραφή της κοινότητάς τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου