Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Νεκροί διαδηλωτές σε βίαια επεισόδια στο Ιράν.


Συνεχίζονται από το πρωί της Κυριακής οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της ιρανικής αντιπολίτευσης και δυνάμεων ασφαλείας, στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του κεντρικού Ιράν. Σύμφωνα με ιστοσελίδες που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον οκτώ υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν στο Ιράν, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ. Σύμφωνα με ιστοσελίδα των μεταρρυθμιστών, ανάμεσα στους τέσσερις διαδηλωτές που έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους στην Τεχεράνη βρίσκεται και 20χρονος ανηψιός του Μουσαβί, ενώ, ακόμα τέσσερις διαδηλωτές έπεσαν νεκρή στην πόλη Ταμπρίζ.Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Τεχεράνη φαίνεται να μην λειτουργεί, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται περιστατικό σε ιστοσελίδα, όπου δυνάμεις της ιρανικής αστυνομίας αρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές ανωτέρων τους και να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στην Τεχεράνη, και η υπόθεση ερευνάται. Εξάλλου, η αντιπολίτευση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες συγκεντρώσεις αργότερα σήμερα σε πολλές πλατείες της Τεχεράνης.                                                                                              
Την πληροφορία ότι ο ανηψιός του Μουσαβί σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και σε διαδηλωτές στην Τεχεράνη επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί, σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο "Καλεμέ".
"Εκφράζω τη θλίψη μου και τα βαθιά μου συλλυπητήρια για το μαρτυρικό θάνατο σήμερα του ανιψιού σας Αλι Χαμπίμπι Μουσεβί" αναφέρει το "Καλεμέ" ότι δήλωσε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αλιρεζά Μπεχεστί.
Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα της δημόσιας ιρανικής τηλεόρασης επιβεβαιώνει ότι "κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα καταγράφηκαν πολλοί νεκροί και τραυματίες και στις δύο πλευρές, τόσο των διαδηλωτών όσο και των δυνάμεων ασφαλείας".
Όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδες που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στο Ιράν, το πλήθος φωνάζει από το πρωί το σύνθημα "Θάνατος στο δικτάτορα".                 Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: