Ο 88χρονος Αλέν Ρενέ είναι μια σταθερή αξία του γαλλικού σινεμά. Υπήρξε πρωτεργάτης της νουβέλ βαγκ και συνεργάστηκε με συγγραφείς του νουβό ρομάν όπως ο Αλέν Ρομπ Γκριγιέ και η Μαργκερίτ Ντιράς. Βάλθηκε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, με έναν τρόπο που τον απομάκρυνε από τον ακαδημαϊσμό και τον περιγραφικό ρεαλισμό, και να καταργήσει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Μισόν αιώνα μετά την πρώτη και σπουδαιότερη ταινία της καριέρας του, το «Χιροσίμα αγάπη μου», ο Ρενέ συνεχίζει να γυρίζει ταινίες με δεξιοτεχνία και φρεσκάδα που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι από τους μαθητές του. Η πρόσφατη, τα «Αγριόχορτα», έχει αφορμή τον έρωτα, το φλερτ και το τυχαίο, και είναι ένα γλυκόπικρο σχόλιο για το χρόνο που στενεύει τον ορίζοντα της ζωής.Τα αγριόχορτα του Ρενέ είναι δύο ιδιόρρυθμοι άνθρωποι μέσης ηλικίας, άγνωστοι μεταξύ τους, που οι τροχιές τους διασταυρώνονται με ένα τυχαίο γεγονός. Η μοναχική Μαργκερίτ, που έχει πάθος με τα αεροπλάνα και δυσκολεύεται να βρει παπούτσι που να ταιριάζει στα πόδια της, πέφτει θύμα κλοπής. Ενας νεαρός κλέβει την τσάντα της και κατόπιν πετάει το περιεχόμενό της, ένα κόκκινο πορτοφόλι, σε ένα πάρκινγκ. Εκεί το βρίσκει ο Ζορζ, ένας παντρεμένος που συνηθίζει να ξεφεύγει από τη θλιβερή καθημερινότητα παρακολουθώντας την αγαπημένη του ταινία: μια παλιά πολεμική περιπέτεια με αεροπόρους.
Ο Ζορζ παραδίδει το πορτοφόλι στην αστυνομία και κυριεύεται από την επιθυμία να γνωρίσει την άγνωστη γυναίκα. Αρχίζει να την παρακολουθεί και να την παρενοχλεί. Η κατάσταση φτάνει στα άκρα και τότε τα πράγματα αντιστρέφονται. Η Μαργκερίτ αρχίζει μια προσπάθεια προσέγγισης του Ζορζ.
Στο πρώτο μέρος της ταινίας ο Ρενέ δανείζεται στοιχεία από το παραμύθι της Σταχτοπούτας και τα χρησιμοποιεί σαν καταλύτη στη χημεία ενός δράματος, στο οποίο περιγράφεται ανάλαφρα η μοναξιά δύο ανθρώπων κοντά στο περιθώριο της ζωής. Στο δεύτερο μέρος, όπου όλα γίνονται ολίγον φαντασιακά, ο καταλύτης ανασύρεται από τον Μικρό Πρίγκιπα του Σεντ Εξιπερί. Τα «Αγριόχορτα» βασίζονται στο μυθιστόρημα του Κριστιάν Γκαγί «L' incident». kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου