Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Τα ηφαίστεια μπορούν να ενεργοποιηθούν από σεισμούς


Τα ηφαίστεια μπορούν να ενεργοποιηθούν από σεισμούς μέσω του ταρακουνήματος του υπόγειου μάγματος, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times του Λονδίνου και του περιοδικού Science, η έρευνα δείχνει ότι τα ηφαίστεια εκρήγνυνται μέχρι τέσσερις φορές συχνότερα μετά από ένα μεγάλο σεισμό, παρά όταν δεν υπάρχει σεισμική διέγερση. Οι επιπτώσεις ενός σεισμού μπορούν να γίνουν αντιληπτές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του και είναι αρκετά ισχυρές για να ενεργοποιήσουν τα ηφαίστεια.

Η σύνδεση ανάμεσα στα ηφαίστεια και τους σεισμούς ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, όμως η νέα έρευνα παρέχει την πρώτη μακροπρόθεσμη στατιστική διαβεβαίωση για την πρόκληση ηφαιστειακών εκρήξεων μετά από μακρινούς σεισμούς.

Η μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατέγραψε, σε χρονικό διάστημα 150 ετών, μια σημαντική αύξηση των ηφαιστειακών εκρήξεων περίπου ένα χρόνο μετά από ένα μεγάλο σεισμό.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘’Earth and Planetary Science Letters’’, επισημαίνει ότι όλοι οι μεγάλοι σεισμοί δεν προκαλούν πάντα και μια ηφαιστειακή έκρηξη.  Όταν όμως σε μια περιοχή υπάρχει συχνή σεισμική δραστηριότητα καθώς και ένα ηφαίστειο, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ένα φαινόμενο να οδηγήσει στο άλλο μετά από διάστημα μερικών μηνών.                                               sciencedaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: