Η Ε.Ε. κάλεσε το Ισραήλ να μοιραστεί την Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστινίους. Ο ΟΗΕ ζήτησε να λυθεί το θέμα μέσω διαπραγματεύσεων. Σε λίγα χρόνια, εντούτοις, όλη αυτή η συζήτηση δεν θα έχει πια κανένα νόημα.
Η Ιερουσαλήμ θα έχει γίνει de facto «ενιαία και αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Το Ισραήλ κατέκτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και τη Δυτική Όχθη, το 1967. Την προσάρτησε το 1980 και την ίδια χρονιά ψηφίστηκε στην Κνεσέτ νόμος που χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ «ενιαία και αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξελέγη τον Μάρτιο πρωθυπουργός αποκλείοντας κάθε συζήτηση για το καθεστώς της πόλης με τους Παλαιστινίους, που διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους. Το Ισραήλ «απάντησε» στην έκκληση της Ε.Ε. εγκρίνοντας χθες επί της αρχής νομοσχέδιο που επιβάλλει διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν την οποιαδήποτε αποχώρηση από προσαρτημένα εδάφη- την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή τα Υψώματα του Γκολάν. Παράλληλα, ανακάλεσε επικαλούμενο «λόγους ασφαλείας» την άδεια που είχε δώσει σε 10μελή αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος για την «πόλη της ειρήνης» θα συνεχιστεί για καιρό.
Η Πράσινη Γραμμή
Μόνο που, όπως σημειώνει η «Figaro», «σε λίγα χρόνια το παλαιστινιακό κράτος δεν θα μπορεί πια να κάνει την (Ανατολική) Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του». Ήδη, η Πράσινη Γραμμή που χωρίζει τη Δυτική από την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν είναι παρά ένα εικονικό όριο. Η δυναμική πολιτική «αστικού εποικισμού» του Ισραήλ αλλάζει τη φυσιογνωμία της πόλης διαφοροποιώντας τόσο τα όρια όσο και τη δημογραφική της σύνθεση. Το «τείχος ασφαλείας» σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται γύρω από την Ιερουσαλήμ ώστε να περικλείει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη και να αποκλείει όσο το δυνατόν περισσότερους Άραβες. Μία ζώνη εβραϊκών οικισμών γύρω από τις παλαιστινιακές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ τις έχει ήδη αποκόψει από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη. Ακόμα και εντός των αραβικών ζωνών, όμως, «εμφυτεύονται» με διάφορες μεθόδους (εξαγορές, καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κατοικιών, κατεδαφίσεις «αυθαίρετων» παλαιστινιακών κτιρίων) εβραϊκές συνοικίες, δημιουργώντας ένα «συνονθύλευμα» που καθιστά όλο και λιγότερο εφικτό τον διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. TA NEA
1 σχόλιο:
ton KOYLIGKA ton xereis????kaname mazi kontres apo alimo stin ydra
Δημοσίευση σχολίου