Δεν έχει δει ποτέ τον Βόσπορο. Τα χρώματα είναι για εκείνον μόνο λέξεις. Και όμως, η καλλιτεχνική δεξιότητά του είναι αξιοθαύμαστη· και τώρα γίνεται αντικείμενο μελέτης από ερευνητές
Γνώρισε τον κόσμο με τις άκρες των δαχτύλων του και μετά τον ζωγράφισε. Ο Εσρέφ Αρμαγάν ζωγραφίζει από μικρό παιδί χωρίς να έχει δει κανέναν από τους πίνακές του. Γεννήθηκε τυφλός αλλά «βλέπει» με τα δάχτυλά του καλύτερα και απ΄ ό,τι εμείς που βλέπουμε με τα μάτια μας.
Στην Τουρκία είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Τώρα όμως η φήμη του άρχισε να απλώνεται σε όλο τον κόσμο....
... ιδιαίτερα μετά τη διαφήμιση της Volvo στην οποία είναι πρωταγωνιστής.
Τον κάλεσαν στη Σουηδία και του ζήτησαν να ζωγραφίσει το καινούργιο μοντέλο. Ελάχιστοι είχαν δει μέχρι εκείνη την ημέρα το νέο αμάξι. «Σας υπόσχομαι ότι δεν θα το κοιτάξω», τους είπε με αυτοσαρκασμό. Περιεργάστηκε το αυτοκίνητο με τα δάχτυλά του και άρχισε να το ζωγραφίζει.
Τα γυρίσματα κράτησαν οχτώ μέρες και οι διοργανωτές έμειναν έκπληκτοι με το αποτέλεσμα. «Ήταν ρίσκο και για μένα και για εκείνους, μπορεί να μην τα κατάφερνα», μου λέει ο Εσρέφ Αρμαγάν. Τον συνάντησα στο σπίτι της Τζόαν Εροντζέλ, η οποία είναι Αμερικανίδα, ζει στην Τουρκία και είναι από το 1994 η μάνατζέρ του. «Η ζωή μου αποτελείται από δύο περιόδους: πριν από την Τζόαν και μετά την Τζόαν, όπως λέμε π.Χ. και μ.Χ.», λέει γελώντας ο Εσρέφ Αρμαγάν.
Χωρίς εκείνη δεν θα γινόταν γνωστός σε όλο τον κόσμο. Του αρέσει το σπίτι τής Τζόαν και ας μην το βλέπει. Κάθεται στον καναπέ γύρω από τους πίνακές του και ακούει τα βαπόρια που περνάνε από τον Βόσπορο, τους γλάρους που βγάζουν κραυγές παίζοντας με τα κύματα της θάλασσας. Και όταν ακούει τους ήχους φτιάχνει αμέσως και την εικόνα τους στο μυαλό του.
800 πίνακες. «Αν ήξερα ότι θα γινόμουν ζωγράφος, θα κρατούσα αρχείο με όλους τους πίνακές μου». Ο ίδιος δεν αποκαλεί τον εαυτό του ζωγράφο, αλλά του αρέσει που όλοι τον αναγνωρίζουν ως ζωγράφο. «Σε ποιον δεν αρέσει να του δίνουν αξία.», λέει γελώντας.
Μέχρι τώρα έχει ζωγραφίσει γύρω στους 700 με 800 πίνακες. Την πρώτη του ζωγραφιά έφτιαξε στα 12 του χρόνια. Είχε φτιάξει μια πεταλούδα έπειτα από μεγάλο κόπο και προσπάθεια. Ο πατέρας του τού είχε πει ότι μια πεταλούδα μπήκε στο μαγαζί τους και εκείνος αμέσως ήθελε να την πάρει στα χέρια του. «Μα είναι τόσο όμορφη.
Αν την ακουμπήσουμε, θα πεθάνει», του απάντησε ο πατέρας του. Την επομένη τού πήρε ένα βιβλίο με πεταλούδες και χάραξε μία σε ένα ξύλο για να μπορέσει ο γιος του να τη «δει» με τα δάχτυλά του. Και ο Εσρέφ με το αριστερό του χέρι μελετούσε τη χαραγμένη πεταλούδα και με το δεξί ζωγράφιζε στο χαρτόνι. Μέχρι που έφτιαξε την ίδια. Από εκείνη τη μέρα ό,τι έπαιρνε στα χέρια του το περιεργαζόταν και μετά το ζωγράφιζε.
Για να βεβαιωθεί ότι πέτυχε έβγαινε στους δρόμους και ρωτούσε τον κόσμο. Από την αντίδραση των ανθρώπων καταλάβαινε αν το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήθελε. Αν του έλεγαν «αποκλείεται να το έχεις κάνει εσύ, δεν το πιστεύω», τό τε έφευγε με ικανοποίηση. Χωρίς λάθη. Ο Εσρέφ Αρμαγάν χρησιμοποιεί όλα τα χρώματα χωρίς να κάνει κανένα λάθος παρ΄ όλο που για εκείνον τα χρώματα δεν σημαίνουν τίποτα. Είναι μόνο ονόματα.
Κατάφερε να απομνημονεύσει τα χρώματα όλων των αντικειμένων. Και όταν ζωγραφίζει, τα έχει πάντα στην ίδια σειρά για να μην τα μπερδεύει και να μη χρειάζεται τη βοήθεια κανενός. Ξέρει ότι το μήλο μπορεί να είναι κόκκινο ή κίτρινο και δεν μπορεί να είναι μπλε ή μαύρο. Κι όλα αυτά τα έμαθε ρωτώντας πρώτα τον πατέρα του και μετά τους φίλους του. Με τον ίδιο τρόπο έμαθε και να γράφει. Πήγαινε στο σχολείο ακολουθώντας τους φίλους του, έπαιρνε στα χέρια του τα πλαστικά γράμματα που κουβαλούσαν οι μαθητές στις σακουλίτσες τους και τα περιεργαζόταν. «Κύριε, τι γράμμα είναι αυτό;», ρωτούσε τον δάσκαλο και εκείνος του έλεγε: «Άλφα, παιδί μου».
Ενώ μου μιλούσε, κοιτούσα τους πίνακές του στο σπίτι τής Τζόαν και έλεγα από μέσα μου «έχουν δίκιο εκείνοι που του λένε ότι αποκλείεται να τους έφτιαξες εσύ». Δεν το είπα δυνατά, αλλά ένιωσα αμέσως ότι με άκουσε: «Θα ζωγραφίσω κάτι και για σένα τώρα». Πήρε χαρτί και μολύβι και άρχισε να ζωγραφίζει τρία όμορφα λουλούδια και ένα σπουργίτι από πάνω. Αριστερά πάνω έγραψε το όνομά μου, Άννα, και μου το έδωσε.
«Διάβασαν» τον εγκέφαλό του
Oι ιδιαίτερες ικανότητες του Εσρέφ Αρμαγάν προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι οποίοι τον κάλεσαν για να μελετήσουν από κοντά την περίπτωσή του. Του έδωσαν ελάχιστο χρόνο να μελετήσει με τα δάχτυλά του 20 μικρά αντικείμενα και μετά του ζήτησαν να τα ζωγραφίσει. Χρησιμοποιώντας και τα δύο του χέρια, χάραξε την εικόνα στο μυαλό του και άρχισε να ζωγραφίζει. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν μέσω του ΜRΙ ότι ενόσω ο Εσρέφ ζωγράφιζε, υπήρχε κίνηση στον εγκέφαλο στο «πεδίο της όρασης». Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «βλέπει με τα δάχτυλά του». Απολίτιστο Στέκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου