Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Οι ευεργετικές συνέπειες του Μνημόνιου αρ2.

 Του Σ. Κούλογλου
Φαινομενικά, όλα έμοιαζαν χθες σαν μια επανάληψη των ψηφοφοριών για τα προηγούμενα μεσοπρόθεσμα, μνημόνια και άλλα σωτήρια πακέτα. Μέσα στην Βουλή, ο συνηθισμένος διάλογος των κουφών. Στους γύρω δρόμους, η γνωστή συμμαχία των ανεγκέφαλων με τους παρακρατικούς, που στην αρχή κατέστρεφε μια ακόμα μεγάλη διαδήλωση, και μετά το ιστορικό κέντρο της πόλης.      Oταν όμως ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση, έγινε φανερό ότι το το σάπιο πολιτικό σύστημα έχει πλέον αρχίσει να βρομάει: για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική, κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας δεκάδες βουλευτές- 31 του ΠΑΣΟΚ, 21 της ΝΔ και 2 του ΛΑΟΣ- διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή, αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις....

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιός βγαίνει  περισσότερο πληγωμένος από την δοκιμασία: ο Γ. Παπανδρέου, που αφού διέγραψε τους 22 από τους διαφοροποιηθέντες , μένει με 131 βουλευτές και χάνει πανηγυρικά την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ο Α. Σαμαράς που έσπευσε επίσης να διαγράψει το ένα τέταρτο των βουλευτών του- ανάμεσα τους και οι 2 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ- που από 83 μειώνονται σε 62; ‘Η μήπως ο ΛΑΟΣ, με την διαγραφή των δύο προβεβλημένων από τα ΜΜΕ- και προφανώς γλυκαμένων από την εξουσία- υπουργών του, να επιταχύνει την καθοδική του πορεία;
Μεγαλύτερη σημασία έχει το ίδιο το περιστατικό των μεγάλων διαρροών, πολύ περισσότερο αν συνυπολογιστεί τι προηγήθηκε της ψηφοφορίας: live ομιλίες των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αντί να μιλάνε στους ψηφοφόρους απευθύνονταν στους βουλευτές τους,  ομιλία του πρωθυπουργού με παρόμοιο target group, ομιλίες-εκκλήσεις των αρχηγών στις κοινοβουλευτικές ομάδες και τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού την παραμονή, όλα με παρόμοιο μήνυμα: ή μνημόνιο2 ή τανκς. Πρόκειται για την πιο καλά οργανωμένη τρομοκρατική εκστρατεία των τελευταίων ετών σε διεθνές επίπεδο, πράγμα που αποδεικνύει, άλλωστε, ότι αν εμείς οι Ελληνες ενωθούμε, μπορούμε να κάνουμε ..θαύματα!
Αν η –σκεπτόμενη- αριστερά είχε καταφέρει  το προηγούμενο διάστημα να διαμορφώσει μια εναλλακτική, ριζοσπαστική αλλά και ρεαλιστική, πρόταση για την οικονομία, το χρέος και τις διεθνείς συμμαχίες, η οποία να ακυρώνει το προηγούμενο εκβιαστικό δίλημμα -χωρίς να αρκείται  απλώς στην πρόβλεψη ότι δεν συμφέρει τους Μερκοζί να χρεοκοπήσει η Ελλάδα- είναι πιθανό το Μνημόνιο 2 να είχε απορριφθεί πανηγυρικά και από την Βουλή. Γιατί όσοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Μνημονίου, διαθέτουν ένα επιχείρημα που αγγίζει έναν αριθμό ψηφοφόρων: ότι δεν έπρεπε να αφήσουν την χώρα να χρεοκοπήσει.
Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα για μια άλλη πολιτική πρόταση παραμένει επίκαιρο, αφού είναι προφανές ότι το Μνημόνιο2 δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα: ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος παραδέχθηκε, στην χθεσινή του ομιλία, ότι τα πρόσθετα μέτρα του Μνημονίου 2 θα βαθύνουν κι άλλο την οικονομική ύφεση. Οι ξένοι δανειστές, που κατά βάση επιβάλλουν μη ρεαλιστικούς στόχους ώστε να μπορούν μετά να εκβιάζουν, θα ζητήσουν σε μερικούς μήνες και νέα μέτρα.  
Αλλά μετά από όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες, είναι αδύνατο για τους υποστηρικτές των μνημονίων να προβάλλουν ξανά το δίλημμα «χρεοκοπία ή χάος». Η υπόθεση πάει να γίνει όπως ο βοσκός που καλούσε συνεχώς βοήθεια για τον λύκο και στο τέλος δεν τον πίστευε κανείς. Πρόκειται για τις ευεργετικές συνέπειες του Μνημόνιου αρ2: η μάχη των προηγούμενων ημερών δεν επιτάχυνε απλώς την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος.  Ολοκλήρωσε και τον κύκλο των εκβιασμών. Την επόμενη φορά, δεν θα υπάρχει ούτε λαός πρόθυμος να υποκύψει, ούτε βουλευτές για να τον επικυρώσουν με την ψήφο τους.
*Φωτογραφία του Δημήτρη Θεοδόση       TVXS   

Δεν υπάρχουν σχόλια: