Σελιδες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Σε αναδιάρθρωση ή... πρόωρες εκλογές η Ελλάδα;

Την τιμητική της έχει η Ελλάδα και στα σημερινά οικονομικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου με τα σενάρια να ξεκινούν από την αναδιάρθρωση του χρέους και να καταλήγουν... σε πρόωρες εκλογές. Για σοβαρές προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου κάνουν λόγο οι «Financial Times», ωστόσο, με αναφορές στην απεργιακή κινητοποίηση της 23ης Φεβρουαρίου η εφημερίδα επισημαίνει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου. Επισημαίνει δε, ότι είναι πιθανόν ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις να χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της «Liberation» «βλέπει» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους να πλησιάζει επικίνδυνα...
Οι «Financial Times» υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για τις αγορές να προδιαγράψουν αρνητικά το μέλλον των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αναγνωρίζει την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Παρ’ όλα αυτά επισημαίνεται ότι τα πράγματα θα δυσκολεύουν συνεχώς καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες χάνουν την εργασία τους. Υπογραμμίζεται εξάλλου το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας που έχει αγγίξει το 14% στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό στη νεολαία φτάνει το 35%.....
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι «Financial Times» επισημαίνουν ότι «η ΕΕ έχει δίκιο να σχεδιάζει μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά επί του παρόντος δεν πρέπει να τεθεί θέμα για όσους διαθέτουν μέρος τους ελληνικού χρέους να συμμετάσχουν στις ζημίες». Αναφορικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζεται ότι πρέπει να πείσει την πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν ευνοείται από ειδικά προνόμια ότι τελικά θα βγει κερδισμένη από τις μεταρρυθμίσεις και α πρέπει επιπλέον να περιορίσει τη δυσαρέσκεια των υπουργών που αντιτάσσονται σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις γιατί φοβούνται για την προσωπική τους πολιτική καριέρα.
Πάντως σύμφωνα με τους «Financial Times» είναι πολύ πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας το 2013, ενώ σε μια εκτίμηση καταλήγει πως ο Γιώργος Παπανδρέου με τη μέχρι τώρα παρουσία του θα άξιζε τη νίκη.
To ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απασχολεί και τη «Liberation». Η εφημερίδα επανέρχεται σε έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel και εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση βρίσκεται προ των πυλών. «Επισήμως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στο παρασκήνιο όμως αρχίζουν να παραδέχονται ότι το εγχείρημα είναι αδύνατο» αναφέρει το εν λόγω άρθρο επισημαίνοντας ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να αντέξουν οι λαοί».
«Οι ελληνικοί αριθμοί είναι τρομακτικοί. Το 2011, το έλλειμμα θα επανέλθει στο 7,9% αλλά το χρέος θα συνεχίσει να διογκώνεται στο 152,6%, δηλαδή περίπου 350 δις ευρώ. Ένα έλλειμμα το οποίο στο μεγάλο μέρος του οφείλεται στην αποπληρωμή των τόκων του χρέους καθώς το "πρωτογενές" έλλειμμα δεν είναι παρά 1,5%» επισημαίνει το άρθρο. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι έτη προκειμένου η Ελλάδα να επαναφέρει στο 60% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος».
«Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο ένα πρόβλημα ρευστότητας αλλά ένα πρόβλημα φερεγγυότητας. Με άλλα λόγια δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει». Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη προκειμένου να μπορέσει η χώρα να μην καταρρεύσει πνιγμένη από το χρέος.
Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια που ζητούν από την Ελλάδα και τα οποία είναι πολύ υψηλά. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές ενώ ορισμένα ιδρύματα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τα κεφάλαιά τους μέσω δημοσίου χρήματος, γεγονός που θα επαναφέρει την προσπάθεια στο σύνολο των φορολογούμενων της ζώνης του ευρώ.
«Δεν θα πρέπει όμως να υπάρξει βιασύνη» προειδοποιεί η Laurence Boone, οικονομική αναλυτής στη Barclay’s Capital, προσθέτοντας ότι «πρώτα θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να πείσει τις αγορές ότι έχει αλλάξει και ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν». «Ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας» προειδοποιεί Λονδρέζος τραπεζίτης. «Πρόκειται για την κατάρρευση ενός κόσμου. Εάν οι αγορές πανικοβληθούν και άλλες περιφερειακές χώρες ενδέχεται να πέσουν».

Κόντρα Spiegel - Bild με ελληνικό χρώμα
Εν τω μεταξύ, κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Bild και του Spiegel. Με τίτλο «Bild: Οι εμπρηστές» στο Spiegel επιτίθεται κατά της μεγαλύτερης λαϊκής εφημερίδας της Γερμανίας στιγματίζοντας τόσο τη δημοσιογραφική ποιότητα όσο και τον πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει. Το Spiegel επιτίθεται στην Bild και για την καμπάνια της εφημερίδας κατά της Ελλάδας, όταν ξέσπασε η κρίση.
«Όταν πέρσι το Φεβρουάριο κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα χωρίς οικονομική βοήθεια σύντομα θα κήρυσσε στάση πληρωμών, η Bild έθεσε σχετικά προσεκτικά το ερώτημα: ‘Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία;’ Δέκα ημέρες αργότερα ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα των πρωτοσέλιδων. ‘Οι Έλληνες τσακώνονται και απεργούν αντί να κάνουν οικονομία‘, ‘Έτσι καίνε οι Έλληνες τα ωραία ευρώ‘. Και σύντομα ακολούθησαν σαφείς οδηγίες: ‘Όχι λεφτά για την Ελλάδα!’» αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel.
«Με την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημιουργήθηκε η εικόνα ενός λαού, ο οποίος όλο το 24ωρο απεργεί, το πρωί του αρέσει να κοιμάται πολύ, ζει εις βάρος των άλλων και είναι διεφθαρμένος ‘μέχρι τα μπούνια’. Είναι αυτό δημοσιογραφία ή σατιρική επιθεώρηση;» διερωτάται το Spiegel.                          tvxs.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου