Σελιδες

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ενας εξωπλανήτης που μοιάζει δικός μας


Απέχει 1.500 έτη φωτός από τη Γη, ωστόσο ο CoRoΤ9b είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίζεται και μοιάζει τόσο πολύ με εκείνους του ηλιακού μας συστήματος. Ο εξωπλανήτης, ο οποίος έχει σχετικώς φυσιολογική θερμοκρασία, εντοπίστηκε από διεθνή ομάδα 60 αστρονόμων. «Εχει το μέγεθος του Δία και τροχιά παρόμοια με εκείνη του Ερμή» είπε ο δρ Χανς Ντιγκ, επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature».

Εως σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 400 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αλλά, όπως εξήγησε ο δρ Ντιγκ, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής στα Κανάρια Νησιά, είναι όλοι τους άκρως «εξωτικοί». «Οι πλανήτες αυτοί είναι καυτοί καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο ή έχουν περίεργη τροχιά, η οποία μία τους φέρνει κοντά στο μητρικό άστρο και μία τους απομακρύνει πολύ από αυτό, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν τεράστιες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία τους». Αντιθέτως ο CoRoΤ-9b έχει σχετικώς ήπιο κλίμα. «Πρόκειται για τον πρώτο πλανήτη στον οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε μοντέλα τα οποία αναπτύχθηκαν για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος» λέει ο ερευνητής. Η θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη είναι μεταξύ των-20 β. και των 160 βαθμών Κελσιου...............

Ο CoRoT-9b έλαβε το όνομά του από το γαλλικό δορυφορικό τηλεσκόπιο Cοrot που τον εντόπισε και το οποίο φέρει μια κάμερα που είναι άκρως ευαίσθητη στις μικροσκοπικές αλλαγές της φωτεινότητας των άστρων. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξή του έγινε το καλοκαίρι του 2008, αλλά έκτοτε οι επιστήμονες προχώρησαν σε εξονυχιστικές παρατηρήσεις του από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ΕSΟ) στη Χιλή.

Ο CoRoT-9b διέρχεται μπροστά από το μητρικό άστρο του κάθε 95 γήινες ημέρες και η διέλευσή του διαρκεί οκτώ ώρες. Αυτό το διάστημα είναι πολύτιμο για τους αστρονόμους, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα συλλέξουν στο μέλλον και άλλα πολλά στοιχεία που θα οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Οι νέες πληροφορίες θα αποτελέσουν παράλληλα την «πυξίδα» για την κατανόηση των μυστικών και άλλων πλανητών που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου