Σελιδες

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Στη Γαλλία του Ν. Σαρκοζί.


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ


Στη Γαλλία της επανάστασης, του διαφωτισμού, της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, η κάμψη της δημοτικότητας του Νικολά Σαρκοζί οδηγεί σήμερα στο εφεύρημα της αναζήτησης της «εθνικής ταυτότητας» και δημιουργεί συνειρμούς ανάλογους με τις θεωρίες περί αρίας φυλής που αιματοκύλησαν την Ευρώπη πριν μερικές δεκαετίες. Ελπίζουμε βέβαια ότι στο τέλος θα κυριαρχήσει η συνειδητοποίση της γελοιότητας και της σκοπιμότητας του όλου εγχειρήματος.

Ο Guardian γράφει:
Σταματήστε αμέσως και μη διανοηθείτε να τραβήξετε σε μάκρος αυτή τη γελοία συζήτηση. Αυτό έλεγε, εν ολίγοις, η έκκληση της οργάνωσης «SOS Ρατσισμός» και σειράς προσωπικοτήτων της Γαλλίας προς τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό Μετανάστευης Ερίκ Μπεσόν. Θυμάστε τον Μπεσόν• ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά μεταπήδησε στο στρατόπεδο Σαρκοζί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2007, για να ανέλθει στην ιεραρχία της καινούργιας παράταξής του εμφανιζόμενος ως περισσότερο σαρκοζικός και από τον ίδιο τον Σαρκοζί.. Όπως συχνά συμβαίνει με τα μεγάλα σχέδια και τις μεγάλες ιδέες του Σαρκοζί, οι Γάλλοι στην αρχή ένιωσαν μια μικρή έκπληξη, που έμοιαζε με ενδιαφέρον ή και με κάποια έλξη. Έπειτα από λίγες βδομάδες, όμως, είδαν την όλη υπόθεση ως πολιτικό στρατήγημα εν όψει των περιφερειακών εκλογών της άνοιξης. Πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζει την πλειοψηφία να διαφωνεί με τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση. Πολλές συναντήσεις σε δημαρχίες καταλήγουν πράγματι σε κακόβουλα, ρατσιστικά σχόλια χωρίς το παραμικρό διανοητικό περιεχόμενο.

Πράγματι, αρκετές φωνές, ακόμη και από το κόμμα του Σαρκοζί, όπως εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισαν δημοσίως την πρωτοβουλία ανόητη, άσκοπη και μάταιη. Σύμφωνα με τον Ζιπέ, η συζήτηση στερείται οποιασδήποτε αξίας γιατί οι περισσότεροι Γάλλοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι Γάλλος: όλα ανάγονται στο διάσημο τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη». Μεγάλες λέξεις, αλλά ανοξείδωτες αξίες. Ο διάσημος, παλιός ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά δεν μάσησε τα λόγια του: «Μιλούν για τη Μασσαλιώτιδα και τη γαλλική γλώσσα, αλλά οι πολιτικοί είναι πανηλίθιοι. Το να είσαι Γάλλος σημαίνει να είσαι επαναστάτης, απορρίπτοντας όλες αυτές τις πολιτικάντικες αηδίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου