Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Νεκρός ο κολομβιανός αντάρτης Αλφόνσο Κάνο - Guerrillero colombiano Alfonso Cano es asesinado


La Nacion & colombia.indymedia, Νικόλαος Μόττας.

"Ο θάνατος του Αλφόνσο Κάνο επιβεβαιώθηκε. Καταφέραμε στην οργάνωση το μεγαλύτερο χτύπημα στην ιστορία της. Θα επιμείνουμε μέχρι να μπορούν οι Κολομβιανοί να αποκτήσουν μια χώρα στην οποία θα επικρατεί ειρήνη...η βία δεν είναι επιλογή. Διαλυθείτε...". Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε τη δολοφονία του αρχηγού της FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός) ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας της χώρας Χουάν Κάρλος Πινσόν, ο Κάνο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του κυβερνητικού στρατού στη νοτιοδυτική ορεινή Κολομβία.

Ο Γκιγέρμο Λεόν Σαένζ, όπως ήταν το πλήρες όνομα του ηγέτη της FARC, ανέλαβε τα ηνία της επαναστατικής οργάνωσης το 2008, έπειτα από το θάνατο του Μανουέλ Μαρουλάντα. Η κολομβιανή κυβέρνηση είχε εδώ και καιρό επικυρήξει τον Κάνο με το ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων και προσέβλεπε στην σύλληψη η το θάνατο του....

Την προσπάθεια της κυβέρνησης της Μπογκοτά να διαλύσει την FARC (μια αντι-ιμπεριαλιστική, μαρξιστικών καταβολών οργάνωση που δρα από το 1964) συνδράμει και η Ουάσινγκτον η οποία έχει κατατάξει τον Επαναστατικό στρατό στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Με την ανάδειξη στην προεδρία του Χουάν Μανουέλ Σάντος, ενός σπουδαγμένου στις ΗΠΑ τεχνοκράτη οικονομολόγου, οι προσπάθειες για πάταξη της FARC έγιναν εντονότερες. Παρ' όλα αυτά, η επαναστατική οργάνωση βρήκε έναν έμμεσο σύμμαχο στο πρόσωπο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επιχειρήσεις του κολομβιανού στρατού στο έδαφος της χώρας του.

Ο Αλφόνσο Κάνο γεννημένος στην πρωτεύουσα Μπογκοτά το 1948 ήταν πρώην ακαδημαϊκός και τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε κορυφαία φυσιογνωμία του ένοπλου επαναστατικού κινήματος στη Νότια Αμερική. Σπούδασε ανθρωπολογία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ανέπτυξε πολιτική δράση μέσα από τη νεολαία του τότε Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας.
         Sierra Maestra   

Δεν υπάρχουν σχόλια: