Σελιδες

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η μάσκα της Δύσης

Στο,κατεχόμενο από τους αμερικάνους, Αφγανιστάν άρχισε μία καινούργια εκπομπή στην τηλεόραση βασισμένη πάνω στις βασανισμένες ζωές των γυναικών της χώρας. Βασανισμένες, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.Οι καλεσμένες φοράνε μία μάσκα που η μισή είναι τσαντόρ και η άλλη μισή είναι απλά άσπρη -υποδηλώνωντας της αγνότητα- με σκοπό προφανώς να αποκρύψουν την ταυτότητά τους. Οι γυναίκες αυτές κάθονται σε μία πολυθρόνα και μιλάνε για τις εμπειρίες της ζωής τους, την καταπίεση, τους βιασμούς πολύ συχνά και γενικά την κακομεταχείριση που υφίσταντο.

    Η ανάλυση του θέματος χωρά πάρα πολύ συζήτηση και διαρθρώνεται ανάλογα με τα ιδεολογικά γυαλιά που φοράμε. Από τη μια έχουμε την καταπίεση, τις βιαιοπραγίες και την κρατικά θεσπισμένη ανισότητα εις βάρος των γυναικών που αντιμετωπίζονται πολύ συχνά ως δούλοι στα πλαίσια τέτοιων θεοκρατικών κοινωνιών (και όχι μόνο του Ισλάμ), που φτάνει μέχρι και τις θανατώσεις γυναικών χωρίς να έχουν διαπράξει το παραμικρό, στα μάτια του δυτικού, έγκλημα. Από την άλλη έχουμε την αμερικάνικη κουλτούρα που εισβάλλει, είτε με τα όπλα είτε με τα ρόδα και διακηρύττει ότι είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος. Μια κουλτούρα του Sex & the City, του άκρατου καταναλωτισμού, της ανεγκέφαλης πολυφωνίας... Μια ανθρωπογάγος κοινωνία που διψά για τον πόνο και την θλίψη του άλλου για να αποκομίσει περισσότερα χρηματικά κέρδη και δόξα  Είναι η ίδια κοινωνία που ακόμα επικαλείται -παρότι δυτική- τον Θεό στην πολιτική, βασανίζει, σκοτώνει και εκτελεί με την νομιμοποίηση του ότι η τρομοκρατία είναι παντού.
    
    Συγχωρήστε λοιπόν τον αντιαμερικανισμό μου αλλά προσωπικά το μόνο που βλέπω στο προαναφερθέν σόου είναι η, σκηνοθετημένη επιμελώς, εμπορικοποίηση  του γυναικείου πόνου στο Αφγανιστάν και όχι η προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των καταπιεσμένων. Το CNN προσπαθεί να κατασκευάσει μια αφγανή Oprah και όχι να φέρει την πολυπόθητη ισότητα.       SPAMMER   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου