Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Κούβα: "Οι 500 χιλιάδες απολύσεις γίνονται για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της υπο απασχόλησης"


Σχετικά με τα όσα λέγονται και γράφονται για το θέμα της απόλυσης των 500.000 δημοσίων υπαλλήλων, η Κούβα δίνει την απάντησή της:

"Ο διεθνής τύπος και πολλοί αυτοαποκαλούμενοι αναλυτές των κουβανικών ζητημάτων έχουν αρχίσει να διαστρεβλώνουν, να επανερμηνεύουν και να παραποιούν το περιεχόμενο, το εύρος και τους στόχους των μέτρων που συζητάμε σήμερα στην Κούβα. Επιδιώκουν έτσι να αμαυρώσουν το ανθρωπιστικό πνεύμα του σοσιαλιστικού μας προγράμματος.

Η ανακοίνωση της κατάργησης ενός περίπου εκατομμυρίου θέσεων εργασίας που δεν είναι απαραίτητες, κυρίως σε τομείς της εθνικής οικονομίας και των υπηρεσιών, από τις οποίες περίπου 500 χιλιάδες θα καταργηθούν μέχρι το Μάρτη του 2011, αντιμετωπίζεται από το διεθνή τύπο σαν ένα μέτρο μαζικών απολύσεων, κάποιοι μάλιστα χρησιμοποίησαν τον όρο «θεραπεία-σοκ»....

Αγνόησαν τα ΜΜΕ και οι αναλυτές ότι πρόκειται για μια διαδικασία προς μια καλύτερη αναδιοργάνωση και κατανομή του εργατικού δυναμικού και τη σταδιακή εξάλειψη του ολέθριου φαινομένου της υποαπασχόλησης. Για να γίνει βιώσιμο και αποδοτικό, από οικονομικής άποψης, το επαναστατικό και σοσιαλιστικό μας σχέδιο στις σημερινές συνθήκες που περιγράψαμε. Για να διορθωθούν μέτρα που οδήγησαν το κράτος μας να υιοθετήσει πατερναλιστικές στάσεις που έθεταν σε κίνδυνο τη συνέχιση του σοσιαλισμού στη Κούβα.

Ένας από τους στόχους της εργασιακής αναδιοργάνωσης είναι επίσης να επαναπροσανατολίσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του εργατικού δυναμικού σε άλλους παραγωγικούς τομείς που απαιτεί σήμερα η οικονομία της χώρας. Επιπλέον, λίγο περισσότερο από το 20% αυτών των 500 χιλιάδων θα αλλάξουν μόνο τη μορφή διαχείρισης, και όχι την εργασία τους, πράγμα που θα μειώσει τη δημοσιονομική επιβάρυνση του κράτους και θα οδηγήσει, επομένως, σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή και στις υπηρεσίες.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ότι είναι δεδομένη η σταθερή βούληση του σοσιαλιστικού κράτους να διατηρήσει τις κοινωνικές κατακτήσεις του και να μην αφήσει αβοήθητο κανέναν εργάτη ή εργαζόμενο, τώρα όμως κάτω από νέες περισσότερο βιώσιμες μορφές."

(Το παραπάνω είναι απόσπασμα από επιστολή που έχει αποστείλλει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας στις 26 Νοεμβρίου του 2010 προς τις φιλικές πολιτικές του δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα, ως προς απάντηση στα αυθαίρετα δημοσιεύματα που αφορούν τις απολύσεις και με αφορφή το 6ο Συνέδριο του Κόμματος για το οποίο γινόταν προετοιμασίες για τον εορτασμό του.)      Americalatina.com.gr    

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την επιστολή αναρτημένη στο site του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης:
http://www.ellinokouvanikos.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: