Ο πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο Γέιλ συμφώνησε να επιστρέψει στη χώρα χιλιάδες αντικείμενα και τεχνήματα που είχαν αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου στις Άνδεις, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να θέσει τέλος σε μια πικρή αντιδικία, η οποία από το 2008 είχε αποκτήσει και δικαστική διάσταση.
Σύμφωνα με τη Λίμα, το κορυφαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ διαθέτει περίπου 40.000 αντικείμενα -κεραμικά, κοσμήματα, οστά- από την ιερή πόλη των Ίνκας, που αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη νότια Αμερική......Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να θέσει τέλος σε μια πικρή αντιδικία, η οποία από το 2008 είχε αποκτήσει και δικαστική διάσταση.
Ο πρόεδρος, Άλαν Γκαρσία, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι διαπραγματεύθηκε με στελέχη του Γέιλ τη συμφωνία και ότι τα αντικείμενα θα αρχίσουν να επιστρέφονται στο Περού στις αρχές του 2011.
Τα αντικείμενα είχε στείλει στο πανεπιστήμιο από το Περού ο γνωστός εξερευνητής και τα κατοπινά χρόνια πολιτικός Χάιραμ Μπίνγκαμ, ο οποίος είχε «επανανακαλύψει» το Μάτσου Πίτσου το 1911. Το Περού λέει ότι είχε επιτρέψει την έξοδό τους από τη χώρα για 18 μήνες, αλλά δεν επιστράφηκαν ποτέ.
Στη μακρόχρονη διαμάχη που ακολούθησε, το Γέιλ εξέφραζε την προθυμία του να επιστρέψει τα αντικείμενα στο Περού, με την προϋπόθεση ότι θα συντηρούνταν σωστά. Η Λίμα αντέτεινε ότι όφειλε να τα επιστρέψει, χωρίς να θέτει όρους. Ο Γκαρσία έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να παρέμβει στο θέμα.
protothema.gr Κερκυραϊκή Αλεπού
Τα γλυπτά της Ακρόπολης-Παρθενώνα πότε θα τα επιστρέψουν οι αρχαιοκάπηλοι;
ΑπάντησηΔιαγραφήgalaxiako