Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στον κινέζο Λιού Σιαομπό το Νομπέλ Ειρήνης

Στον κινέζο αντικαθεστωτικό Λιού Σιαομπό απονέμεται το Νομπέλ Ειρήνης. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος των διαδηλώσεων του 1989 και ο κύριος συντάκτης του μανιφέστου της "Χάρτας 08" για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική αλλαγή στην Κίνα.


Ο 54χρονος Λιου βραβεύεται «για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο- ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.....

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Κίνα: Η βράβευση του Σιαομπό αντιβαίνει στις "αρχές" του βραβείου

Η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης "αντιβαίνει πλήρως στις αρχές" του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. "Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους", σύμφωνα με το υπουργείο.


"Η χορήγηση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε ένα τέτοιο πρόσωπο αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου και αποτελεί μια παρεκτροπή", εκτιμά η κινεζική κυβέρνηση. Η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ "θα βλάψει επίσης τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία", προειδοποίησε ακόμη το υπουργείο.


Το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε στον πρεσβευτή της Νορβηγίας


Η Κίνα κάλεσε τον πρεσβευτή της Νορβηγίας στο Πεκίνο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής των Νόμπελ να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό. "Ήθελαν να κοινοποιήσουν δημοσίως τη γνώμη τους, τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία τους" ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας. "Τονίσαμε ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη επιτροπή και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών μας", πρόσθεσε.


Εμποδίστηκε η σύζυγός να μιλήσει στους δημοσιογράφους


Η κινεζική αστυνομία εμπόδισε τη
σύζυγο του φυλακισμένου κινέζου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NRK. Ανταποκριτής του πρακτορείου δήλωσε ότι βρισκόταν έξω από το σπίτι του ζευγαριού, αλλά δεν κατόρθωσε να μιλήσει με την Λιού Σιά.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κινεζικές αρχές
διέκοψαν τη μετάδοση της εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN στην Κίνα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομπέλ
Τόρμπγερν Γιάγκλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Όσλο ότι ελπίζει πως οι κινεζικές αρχές θα ενημερώσουν τον ίδιο τον Λιού Σιαομπό για το βραβείο.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας
Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον Λιού Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, παρά τις απειλές του Πεκίνου, το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι θα πρόκειται για "μη φιλική πράξη", η οποία είναι πιθανόν να πλήξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

"Νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και για όλους τους κινέζους αντιφρονούντες ", χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής η Μη Κυβερνητική Οργάνωση
Human Rights Watch.

"Πρόκειται για μια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και για όλους τους κινέζους αντιφρονούντες, τους ακτιβιστές, τους δικηγόρους, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια αναγνώρισή του έργου τους", δήλωσε ο
Νίκολας Μπέκελιν, ειδικός για την Ασία στην οργάνωση. Πρόκειται επίσης για "το τέλος του μύθου σύμφωνα με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να μιλήσει για τους κινέζους πολίτες".

"Είναι μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση, που θα ενθαρρύνει τις δραστηριότητες των κινέζων αντιφρονούντων, οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες", πρόσθεσε.


Η βράβευση του Λιου Σιαομπό "φέρνει στο προσκήνιο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ζητεί από τις κινεζικές αρχές την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων για τις απόψεις τους στη χώρα".


"Ο Λιού Σιαομπό αξίζει το βραβείο και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει στο να στραφούν οι προβολείς στον αγώνα για τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία υπερασπίσθηκε μαζί με άλλους αγωνιστές", αναφέρεται στην ανακοίνωση της
Κάθριν Μπάμπερ, επικεφαλής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Η βράβευση αυτή μπορεί να έχει σημασία μόνο εάν ενισχύσει τη διεθνή πίεση επί της Κίνας για την απελευθέρωση του Λιού, καθώς και άλλων κρατουμένων συνείδησης, που σαπίζουν στις κινεζικές φυλακές, διότι άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.            
Nooz.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: