Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ασταθή δόγματα

Οι περισσότεροι ερμηνεύουν κάθε περίοδο, κάθε εποχή, με τρόπο στατικό και στερεοτυπικό. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, αναλυτές και άλλοι που συμμετέχουν στον δημόσιο βίο συνήθως ομιλούν και δεν συνομιλούν.

Αναπτύσσουν μετά πάθους επιχειρήματα και περιγράφουν συνθήκες και καταστάσεις με τρόπο βέβαιο και αδιαμφισβήτητο, μη αποδεχόμενοι το προφανές: ότι οι σημερινοί καιροί είναι δυναμικά εξελισσόμενοι, σχεδόν καθημερινά μεταβαλλόμενοι και ικανοί να παράγουν εξελίξεις και να διαμορφώνουν συνθήκες, τάσεις και συμπεριφορές μέχρι πρότινος απίθανες...

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα προβλήματα τούτης της τόσο μεταβατικής περιόδου είναι δύσκολα, πολυσύνθετα και προφανώς δεν απαντώνται δογματικά ή υπεραπλουστευτικά με ένα «ναι» ή με ένα «όχι»....

Οσοι λοιπόν επιχειρούν να απαντήσουν στη σημερινή κρίση μονοσήμαντα κινδυνεύουν να διαψευσθούν και όταν αποφασίζουν εν θερμώ με γνώμονα τις κατασκευασμένες αλήθειες τους σίγουρα οδηγούνται σε λάθη. Συνέβη αυτό δυστυχώς πολλές φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ο Πρωθυπουργός, για παράδειγμα, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας διακατεχόμενος από την πλάνη του κατασκευασμένου δόγματος ότι «λεφτά υπάρχουν». Γρήγορα απεδείχθη ότι λεφτά δεν υπήρχαν ή τέλος πάντων και αν υπήρχαν δεν ήταν εύκολο να τα μαζέψεις χωρίς να ματώσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επίσης πορεύθηκε και πορεύεται τούτον τον καιρό με αντίστοιχο ασταθές δόγμα, θεωρώντας ότι υπηρετούνται οι πολιτικοί σκοποί της. Ο δήθεν αυτόματος μηδενισμός του ελλείμματος έσκασε ως άλλη φούσκα προτού καν ανυψωθεί.

Η δογματική Αριστερά ακόμη, που την κρίση ερμηνεύει με τον τρόπο της και απαιτεί απ΄ όλους στάση ταξική και αδιαπραγμάτευτη, αναγκάστηκε να αποδεχθεί στις κομματικές επιχειρήσεις πράξεις αντεργατικές, αντίστοιχες των πιο σκληρών εργοδοτών. Και για να δικαιολογηθεί για τα ασυμβίβαστα και τα αχώνευτα, έφθασε να δηλώνει ότι οι εταιρείες του κόμματος δεν αποτελούν σοσιαλιστικές νησίδες.

Το σωματείο μας επίσης, των δημοσιογράφων η συνδικαλιστική ηγεσία, αποφάσισε με βάση τα αριστερίστικα δόγματα που τη διαφεντεύουν και βρέθηκε για πρώτη φορά μαζικά αμφισβητούμενη από τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών μελών της.

Κάτι πολύ διαφορετικό λοιπόν συμβαίνει τούτο τον καιρό. Οσοι προεξοφλούν χωρίς επεξεργασίες γεγονότα και συμπεριφορές λαθεύουν και όσοι αξιολογούν μονοσήμαντα τα φαινόμενα, στηριζόμενοι σε εικόνες παγωμένες, πάλι λαθεύουν.

Πολύ περισσότερο εκείνοι που αποφασίζουν χωρίς να αντιλαμβάνονται την κίνηση των οικονομιών, των κοινωνιών, και τις πραγματικές αγωνίες των πολλών ανθρώπων.

Γι΄ αυτό οφείλουν άπαντες τούτον τον καιρό να τηρούν το μέτρο και να κοιτάνε μακριά, πέρα από τη μύτη τους, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν παρουσιάζει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: