Σελιδες

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Διαρροή τοξικών λυμάτων στην Ουγγαρία

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα μωρό τριών μηνών, 116 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και διακομισθεί σε νοσοκομεία της περιοχής με χημικά εγκαύματα, έπειτα από τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου, η οποία πλημμύρισε χωριά τις δυτικής Ουγγαρίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οκτώ από αυτούς φέρουν σοβαρά τραύματα και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο Κάρολι Τίλι, δήμαρχος του Κολοντάρ, του ενός από τα χωριά. Το δυστύχημα συνέβη χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο αλουμινίου του Αζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις επαρχίες Βέτσπρεμ, Γκιορ-Μοσόν-ΣόπρονΒας.          
Η διαρροή συνιστά «οικολογική καταστροφή», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ, επισημαίνοντας ότι απειλεί την χλωρίδα και την πανίδα έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων....
Η Μονάδα Εθνικών Καταστροφών διέψευσε πληροφορία, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ρήγμα και σε άλλο τμήμα της δεξαμενής και ανακοίνωσε ότι τόνοι κονιάματος έχουν ριφθεί στην κοίτη του ποταμού Μαρτσάλ για να εξουδετερώσουν τη διαρροή.        Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η τοξική λάσπη φθάνει σε ύψος δέκα εκατοστών στο Ντεβετσέρ, όπου το εν τρίτον των κατοικιών έχει πληγεί, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου.     
Το εργοστάσιο ανήκει στην ουγγρική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλουμινίου (MATK).
Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ διεξάγεται έρευνα.
Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόνων κόκκινης τοξικής λάσπης.
ΑΠΕ/ΜΠΕ
      δειτε το βιντεο: 
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου