Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Διυλίζοντας την κοινοτοπία

Tου Πασχου Μανδραβελη
Εντάξει! Εμπεδώσαμε τα πάντα για την ατυχή εκτίμηση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, να απαντήσει σε σχετική ερώτηση και να φωτογραφίσει τον πρώην πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, ως τον άνθρωπο που εκστόμισε την κοινοτοπία ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα. Και μιλάμε για κοινοτοπία διότι το Focus το ’χει εξώφυλλο κι εμείς κρυφό καμάρι. Οποτε μιλάνε για Ελλάδα στην Ευρώπη στη διαφθορά της αναφέρονται. Αν μάλιστα έχουν έρθει και διακοπές εδώ, έχουν και γλαφυρές ιστορίες να διηγηθούν.
Μάθαμε λοιπόν πώς ακριβώς το είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές ότι ο κ. Γιουνκέρ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται». Εντρυφήσαμε στο γιατί το είπε. Ψάξαμε τα εσωτερικά ελατήρια αυτής της αποστροφής..... Διαβάσαμε δεκάδες αναλύσεις για το τι εννοούσε και ακόμη περισσότερες για το ποιες μπορεί να είναι οι πολιτικές επιπτώσεις αυτής της «φωτογράφησης».
Ομως... Παρά τους ποταμούς των λέξεων που παρήχθησαν γι’ αυτό το (όπως λένε τα κανάλια) «θρίλερ» μάς έμεινε μια απορία: είπε τίποτε άλλο σ’ αυτή τη διαβόητη συνέντευξη ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ή όλη η κουβέντα περιορίστηκε στο να βρεθεί ο ένοχος της συγκεκριμένης κοινοτοπίας; Και ρωτάμε, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά μην τυχόν και είπε κάτι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μην μάς έρθει και πάλι σε ένα χρόνο καμιά απανταχούσα, όπως ακριβώς έγινε με την περίπτωση του κ. Κώστα Σημίτη.
Να υπενθυμίσουμε: ενάμιση χρόνο πριν από το Μνημόνιο ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε από το βήμα της Βουλής μια δραματική προειδοποίηση. Είπε συγκεκριμένα: «Aποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής ότι η Eλλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ONE και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν. Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας που στηρίχτηκε στην E.E. σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του AEΠ, τη γρήγορη έξοδο από την επιτήρηση, εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη συμπαράσταση για να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις. Aπλώς, τους κορόιδεψε. H Eλλάδα, πιστεύουν ότι, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Eπιτροπής» (Ομιλία στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού 19/12/2008)
Τότε το «θρίλερ» για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν το ερώτημα «γιατί ο κ. Σημίτης, δεν ανάφερε στην ομιλία του ούτε μια φορά τη λέξη ΠΑΣΟΚ; Ηταν τόσο άσχημες οι σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου και ποια η επίπτωση αυτής της ψυχρότητας στο πολιτικό σκηνικό;». Και τότε τα είχαμε ακούσει όλα: τι ανέφεραν οι «πηγές» της Ιπποκράτους, τι αντανέφεραν οι «πηγές» της Ακαδημίας, τι υπενθύμιζαν οι πολιτικοί αναλυτές, τι εκτιμούσαν οι κύκλοι του Μαξίμου, τι έβλεπαν τα τετράγωνα της Ρηγίλλης και τι προσδοκούσαν τα τρίγωνα της Αριστεράς. Ενα πράγμα δεν ακούσαμε: ότι κάποιοι στην Ευρώπη μάς ετοίμαζαν το κοστούμι του ΔΝΤ. Κι όταν ήρθε το Μνημόνιο όλοι εξεπλάγημεν δυσάρεστα για εκείνα που ειπώθηκαν, αλλά ουδέποτε συζητήθηκαν          kathimerini.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: