Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Λευκάδα: Κώστας Αραβανής

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΛΕΥΚΑΔΑ ΧΑΛΑΡΑ

ΛΕΥΚΑΔΑ ΧΑΛΑΡΑ: Κύριε Αραβανή διατελέσατε για αρκετά χρόνια Αντινομάρχης και για μια θητεία Νομάρχης Λευκάδας. Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε Δήμαρχος που δεν μπορέσατε να κάνετε τα προηγούμενα χρόνια της θητείας σας;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ: Οι αρμοδιότητές μου, ως Νομάρχης και Αντινομάρχης, δε μου επέτρεψαν να ασχοληθώ με τη διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη (καθαριότητα – σκουπίδια – ύδρευση και άλλα). Είναι μια πρόκληση που θα είναι και η πρώτη μας προτεραιότητα όταν εκλεγούμε.


Λ.Χ.: Ο νέος Δήμος Λευκάδας περιλαμβάνει όλο το νησί μαζί με τον Κάλαμο και τον Καστό. Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει την επόμενη της ανάληψης των καθηκόντων του να τον διοικήσει, με ένα διοικητικό καθεστώς που περιλαμβάνει πολλές νέες καινοτομίες...... Επιπλέον οι υπηρεσίες των παλαιών Δήμων είναι διασκορπισμένες σε όλο το νησί και οι νέες πρέπει να επανακαθοριστούν. Σε αυτό το πλαίσιο θα έχουμε μετακινήσεις υπαλλήλων και επανακαθορισμό υπηρεσιών; Είστε έτοιμος εσείς και το επιτελείο σας να ανταποκριθείτε σε αυτή την πρόκληση και πως;

Κ.Α.: Ο νέος Δήμος Λευκάδας από την 1/1/2011 θα έχει μια νέα δομή. Η νέα αυτή δομή απαιτεί οργανωτική δουλειά και ένα μεταβατικό στάδιο για να λειτουργήσει.
Οι υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν και αυτές που θα μείνουν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους πρώην Δήμους, θα προσφέρουν αρτιότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Από την ενασχόληση μας όλα αυτά τα χρόνια με την Αυτοδιοίκηση, έχουμε την διοικητική και οργανωτική  εμπειρία ,ώστε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και χωρίς να χάσουμε λεπτό, να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες, προς όφελος των πολιτών του  Δήμου Λευκάδας.


Λ.Χ.: Ο πρωθυπουργός πριν τις εκλογές είχε πει «τα χρήματα υπάρχουν» και μετά τις εκλογές δεν τα βρήκε και πολλοί τον κατακρίνουν γι’ αυτό. Οι νέοι δήμοι θα έχουν πολλές αυξημένες αρμοδιότητες και λιγότερη κρατική επιχορήγηση. Έτσι θα πρέπει οι νέοι δήμοι να εισπράξουν περισσότερα χρήματα ή να εισπράξουν αυτά που δεν εισπράττουν μέχρι σήμερα (δημοτικός φόρος, ύδρευση κ.α.). Πως σκοπεύετε να εισπράξετε τα χρήματα που νόμιμα πρέπει να εισπράξει ο Δήμος Λευκάδας (τέλη διαφήμισης, παραλίες, ακίνητα δήμου, ιχθυοτροφεία κ.α.) και να μειώσετε ίσως και τις δαπάνες;

Κ.Α.: Το μεγάλο ζητούμενο είναι να γίνει νοικοκύρεμα στα οικονομικά του νέου Δήμου. Ένα μεγάλο έσοδο που ήδη εξασφαλίσαμε για τον νέο Δήμο, είναι το ενοίκιο της Μαρίνας της Λευκάδας.
Δεύτερος στόχος, είναι η τακτοποίηση των ανείσπρακτων οφειλών και η αξιοποίηση όλων των πηγών εσόδων του Δήμου. Δεν χρειάζονται μαγικές συνταγές και λύσεις αλλά μεθοδικότητα και όρεξη για δουλειά.
Τέλος θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης για το Δήμο Λευκάδας και θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει το ΕΣΠΑ.


Λ.Χ.: Ο κόσμος θέλει νέα πρόσωπα στην εξουσία και οι υποψήφιοι ενώ βάζουν νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια μετά την άνοδο στην εξουσία χρησιμοποιούν όλα τα παλιά στελέχη στις σημαντικότερες θέσεις, αντιδημάρχους, προέδρους κ.α. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό όταν εκλεγείτε;

Κ.Α.: Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από νέα και ικανά στελέχη, έμπειρα και δοκιμασμένα στην αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς αγώνες, στα κινήματα και στο συνδικαλισμό. Είναι άνθρωποι ικανοί, καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά. Συνδυάζει την εμπειρία των παλιών και δοκιμασμένων συνεργατών με το ανανεωτικό πνεύμα και την δίψα για προσφορά των νέων.
Για να πάμε το Δήμο μπροστά χρειάζεται η εμπειρία, αλλά και η ανανέωση, οι καινοτόμες ιδέες και τα νέα πρόσωπα. Με αυτό τον τρόπο λειτούργησα ως Νομάρχης, αυτό θα κάνω και όταν εκλεγώ Δήμαρχος.


Λ.Χ.: Πρώτες μέρες στο Δημαρχείο Λευκάδας σαν Δήμαρχος. Ποιο θα είναι το πρώτο θέμα που θα ασχοληθείτε και θα φέρεται για ψήφιση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;

Κ.Α.: Άμεση προτεραιότητα μας είναι η καθημερινότητα του πολίτη και το νοικοκύρεμα του Δήμου. Η καθαριότητα, η ύδρευση, η αποχέτευση, ο ηλεκτροφωτισμός θα είναι το κύριο μέλημά μας .
Η  δημιουργία άμεσα, Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης (είμαστε από τους λίγους Δήμους που δεν έχουν ), θα δώσει λύση στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν χρόνια.
Επίσης η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που καλούμαστε να υλοποιήσουμε.
Με αξιοκρατία ,θα αξιοποιήσουμε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου , θα συνεργαστούμε μαζί τους ,θα δουλέψουμε και θα παράγουμε έργο.


Λ.Χ.: Σε ένα αφιέρωμα που κάναμε στην εφημερίδα μας για την τουριστική κίνηση στη Λευκάδα, οι περισσότεροι επαγγελματίες και φορείς που μίλησαν ανέφεραν σαν σημαντικότερο πρόβλημα της Λευκάδας τα σκουπίδια και την καθαριότητα που φέτος στη Λευκάδα ήταν στη χειρότερη κατάσταση. Ο σκουπιδότοπος της Λευκάδας είναι μέσα στη θάλασσα και είναι μια από τις πρώτες άσχημες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης του νησιού από θαλάσσης. Η ανακύκλωση δεν λειτουργεί σε όλο το νησί και εκεί που λειτουργεί οι κάδοι είναι πολύ λίγοι. Ποιες είναι οι λύσεις που θα δώσετε σαν Δήμαρχος Λευκάδας στα θέματα καθαριότητας;

Κ.Α.: Αυτή την εικόνα πρέπει να την αλλάξουμε, το μεγάλο μας στοίχημα είναι καθαρή πόλη, καθαρά χωριά. Ο Δήμος μας ,σε λίγο διάστημα πρέπει να αλλάξει όψη, και να γίνει ένας από τους πιο καθαρούς Δήμους. Οι υπηρεσίες μας θα δουλέψουν εντατικά και με την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε.
Η τοποθέτηση καινούργιων και περισσοτέρων κάδων, η τοποθέτηση κάδων νέας τεχνολογίας σε καίρια σημεία του Δήμου μας και όπου αλλού χρειαστεί, θα συμβάλλει θετικά και θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή άσχημη εικόνα.
Η  ανακύκλωση πρέπει να λειτουργήσει σ ΄όλο τον Δήμο και τα ανακυκλούμενα προϊόντα να αξιοποιούνται. Πρέπει να δώσουμε τέλος σ΄αυτή την τραγική εικόνα  του σκουπιδότοπου μέσα στη θάλασσα, και να προχωρήσουμε γρήγορα για την εξεύρεση μόνιμης λύσης για τα σκουπίδια.


Λ.Χ.: Η Λευκάδα είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας με πανέμορφες παραλίες. Οι επισκέπτες της και φέτος ήταν χιλιάδες αλλά δεν εξυπηρετήθηκαν όπως θα έπρεπε. Στις παραλίες που επισκέφθηκαν δεν βρήκαν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητο τους, δεν υπήρχαν καλάθια να πετάξουν τα σκουπίδια τους και γενικά δεν ήταν καθαρές, δεν υπήρχαν τουαλέτες, ντουζιέρες, αποδυτήρια, ράμπες και δεν είχαν ναυαγοσώστες με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς πνιγμούς. Ποια είναι τα σχέδιά σας για να λύσετε αυτά τα θέματα και με ποιους τρόπους διαφήμισης και προβολής του Δήμου, θα διασφαλίσετε και για τα επόμενα χρόνια την προσέλευση του τουρισμού στη Λευκάδα;

Κ.Α.: Όλα όσα αναφέρετε είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας, νοικοκύρεμα, καθαριότητα, σεβασμός στον πολίτη, στα ΑΜΕΑ και στο περιβάλλον. Είναι τα θέματα που θα δώσουμε την μεγάλη μας μάχη και είμαστε σίγουροι ότι θα την κερδίσουμε.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγινε προσπάθεια για μια οργανωμένη τουριστική προβολή της Λευκάδας. Με την εμπειρία και την γνώση που αποκτήσαμε θα συνεχίσουμε.
Δεν φτάνει όμως μόνο η Τουριστική Προβολή. Ο στόχος μας θα είναι η δημιουργία μιας καλής εικόνας, για τον τουρίστα – επισκέπτη.
Οφείλουμε να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το δομημένο περιβάλλον της πόλης και των χωριών μας, των νησιών μας.
Αυτή θα είναι και η καλύτερη διαφήμιση.


Λ.Χ.: Ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας κος Βασίλης Θερμός πρότεινε το σημερινό Δημαρχείο Λευκάδας να γίνει χώρος Πολιτισμού -μουσεία, εκθεσιακοί χώροι- όπως θα έπρεπε να είναι έτσι κι αλλιώς και να χρησιμοποιηθεί το νέο διοικητήριο για Δημαρχείο. Επίσης βρίσκονται εκκρεμή τα θέματα του «Νέου θεάτρου» και των μουσείων «Ζαμπελίων» και «Σικελιανού». Πείτε μας τη γνώμη σας για τα θέματα αυτά και γενικά για τον πολιτισμό.

Κ.Α.: Το Διοικητήριο θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς το Θέατρο, το σπίτι των ΖΑΜΠΕΛΙΩΝ και  του ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ.
Από τα έσοδα μας θα ενισχύσουμε τις Πολιτιστικές δράσεις των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, του Φεστιβάλ και όλων των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από σωματεία, φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους. Η στήριξη του πολιτισμού και της παράδοσης είναι στις πρώτες μας προτεραιότητες. Δείγματα γραφής είναι η τετράχρονη προσφορά μας στον πολιτισμό.


Λ.Χ.: Μερικά σημαντικά καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και τους επισκέπτες είναι: Τα κατειλημμένα πεζοδρόμια από αυτοκίνητα εμπορεύματα και τραπεζο-καθίσματα που κάνουν αδύνατη τη χρήση τους από τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία. Οι κατεστραμμένες πινακίδες κυκλοφορίας που δυσκολεύουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και πολλές φορές δημιουργούν ατυχήματα. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. Η απαράδεκτη κατάσταση του πεζόδρομου από θέμα καθαριότητας και η συνεχής παραβίασή του από τα αυτοκίνητα. Η απαράδεκτη κατάσταση των διασταυρώσεων της Φιλοσόφων στο νεκροταφείο και στον Κωτσόβολο που δημιουργούν καθημερινά ατυχήματα. Πείτε μας για το τι θα κάνετε για να λύσετε αυτά τα προβλήματα.

Κ.Α.: Όλα όσα αναφέρετε στην ερώτησή σας ,όπως και στις προηγούμενες ερωτήσεις είναι θέματα καθημερινότητας του πολίτη ,είναι ζητήματα που απασχολούν και εμάς.
Όπως σας απάντησα και πιο πρίν θα δουλέψουμε για τα αυτονόητα.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΜΕΑ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Δεν αρκεί όμως μόνο η δική μας παρέμβαση. Σ΄αυτή την προσπάθεια ,ζητάμε την συμπαράσταση και την ενεργό συμμετοχή  των συμπολιτών μας.


Λ.Χ.: Γιατί ένας ψηφοφόρος να προτιμήσει το δικό σας συνδυασμό;

Κ.Α.: Σ΄αυτές τις εκλογές δίνεται η ευκαιρία στους δημότες να αποδεσμευτούν από τα κομματικά στεγανά. Να ψηφίσουν για το μέλλον της Λευκάδας.
Εμείς εγγυόμαστε να λειτουργήσουμε στην υπηρεσία, όλων των πολιτών, όπως άλλωστε λειτουργήσαμε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Ήρθε η ώρα οι πολίτες πέρα από την κριτική που ασκούν στο πολιτικό σύστημα, να επιλέξουν ικανά και δοκιμασμένα άτομα, με όρεξη για δουλειά.
Δεν αρκούν μόνο τα ευχολόγια και οι αγνές προθέσεις. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις.
Έχουμε την γνώση και την εμπειρία.
Τέσσερα χρόνια δουλέψαμε με όραμα και είχαμε αποτελέσματα.
Δουλέψαμε χωρίς αποκλεισμούς περιοχών και πολιτών.
Με κύριο σύνθημά μας ανάπτυξη για όλους, ανάπτυξη παντού.
Διαχειριστήκαμε με επιτυχία κρίσεις και προβλήματα.


Λ.Χ.: Ελπίζω οι απαντήσεις που δώσατε να σας βοηθήσουν στον εκλογικό σας αγώνα και να δώσουν στους πολίτες μια σαφή εικόνα του προγράμματός σας. Θέλετε να προσθέσετε κάτι που δεν είπαμε και το θεωρείτε σημαντικό;

Κ.Α.: Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου, ότι μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη Λευκάδα.
Εμείς με τις δικές μας μικρές δυνάμεις μπορούμε να κάνουμε την διαφορά, στη γειτονιά, στο χωριό ,στην πόλη μας, παντού. Βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές, και έχοντας τον πολίτη σύμμαχο, ενεργό πολίτη.
Όλοι μαζί μπορούμε, δεν χρειάζονται μόνο χρήματα για έναν όμορφο και καθαρό Δήμο. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει, με την ευαισθησία του και το ενδιαφέρον του.
Στο νοικοκύρεμα του Δήμου καλούμε όλους τους Δημότες να μας βοηθήσουν.
Σ΄αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε την νεολαία αρωγό και συμπαραστάτη, συμμέτοχο και κοινωνό στις διαδικασίες και στην διαχείριση των προβλημάτων. Έχουμε ανάγκη από την φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό των νέων.



Θέλουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στον Δήμο μας
ξέρουμε να δουλεύουμε και να φέρνουμε αποτέλεσμα
μπορούμε  μαζί να τα καταφέρουμε.
Eμείς μιλάμε με έργα.                
Για μας την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
πρώτα ο πολίτης,πρώτα η Λευκάδα,
πρώτα τα νησιά μας Λευκάδα, Κάλαμος, Καστός.              Κώστας Αραβανής    

Δεν υπάρχουν σχόλια: