Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Συνέντευξη στο PBS

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS και στον δημοσιογράφο Paul Solman έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τονίζοντας οτι πολύ μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αναγκαία.      Απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση για τις βίαιες αντιδράσεις στη χώρα μας μπροστά στις αλλαγές που προωθούνται, απάντησε:  "Είναι προφανές ότι, μπροστά μας, έχουμε μία τεράστια πρόκληση, το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε την οικονομία μας, να αλλάξουμε την κοινωνία μας, θα έλεγα. Πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση, ανάμεσα σε κάποιες πράξεις βίας, που αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία - πρόκειται για πολύ δυσάρεστα γεγονότα, που είναι όμως μεμονωμένα και δεν αντιπροσωπεύουν, με κανένα τρόπο, τις ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες είναι κατανοητές - και στο γεγονός ότι, πολύ μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού, η πλειοψηφία θα έλεγα, αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία".           Ως κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι: "Θα έλεγα, πρώτα απ' όλα, ότι το χρέος είναι, κατά κάποιο τρόπο, η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί αφενός, και γι' αυτό άλλωστε αλλάζουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, ώστε να περάσουμε σε μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία με μεγαλύτερη διαφάνεια. Επιπλέον, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εκτεταμένη "σκιώδη οικονομία", την οποία ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε στην επίσημη οικονομία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά και να φέρουμε έσοδα στον δημόσιο τομέα.....                                                                                                                      Για τα μέτρα που ελήφθησαν ο πρωθυπουργός δήλωσε: Όπως η περικοπή των μισθών. Μειώσαμε τους μισθούς κατά 20%, ακόμη και κατά 30%, σε κάποιους τομείς του Δημοσίου, ενώ μειώσαμε και τις συντάξεις. Αυτά ήταν πολύ δύσκολα μέτρα.

Προφανώς, γι' αυτό το λόγο είναι δυσαρεστημένοι οι άνθρωποι και πονάνε. Παρόλο που υπάρχουν διαδηλώσεις, έχουμε όμως και σημαντική υποστήριξη.

Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι είναι πατριωτικό καθήκον αυτό, ότι πρέπει να προχωρήσουμε, να αλλάξουμε την οικονομία μας, να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να ασχοληθούμε με το χρέος μας.

Δύο νόμοι, που ψηφίζουμε αυτή την εβδομάδα, αφορούν αφενός στη δημιουργία μιας Αρχής δημοσιονομικής σταθερότητας, η οποία θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό μας στη Βουλή, ένα αυτόνομο όργανο, που θα εξασφαλίζει μεγάλη διαφάνεια και, αφετέρου, μια ουσιαστική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που θα καταστήσει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό μας σύστημα".


Για τη στάση πληρωμών ο κ. Παπανδρέου είπε ότι :    
"Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει τη στάση πληρωμών, αλλά επιλέξαμε - και όχι μόνο στην Ελλάδα - να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να προβούμε σε αυτές τις πολύ οδυνηρές αλλαγές στην Ελλάδα, προκειμένου να τηρήσουμε τις συμβάσεις με τους πιστωτές μας.
Αυτή όμως δεν είναι μόνο μια ελληνική απόφαση. Είναι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στήριξε την Ελλάδα, μαζί βέβαια με τις χώρες του ΔΝΤ, με ένα ποσό ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για δάνεια, τα οποία βεβαίως θα αποπληρώσουμε. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να υποστηριχθεί η Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

Επίσης αναφερόμενος στην κατάσταση των αγορών, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: Οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες, φοβούνται τους κινδύνους, μετά το 2008. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να δουν κατά πόσο ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση, μια εταιρεία ή μια τράπεζα είναι αξιόπιστη.

Χρειαζόμαστε αυτό το χρόνο. Μας δόθηκε αυτός ο χρόνος, μέσα από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές για τη χώρα μας. Θα έλεγα, λοιπόν, ας δούμε ποια είναι η τάση στην Ελλάδα. Η τάση στην Ελλάδα είναι θετική. Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 40%. Έχουμε ξεπεράσει το στόχο μας, όπως δείχνει η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε κάνει σημαντικές αλλαγές. Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην παιδεία, στην υγεία. Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο".

Για τη διεθνή διάσταση της κρίσης ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι: "Καταρχήν, ζούμε σε έναν πολύ αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, οπότε ό,τι συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, επηρεάζει όλους μας.
Το είδαμε με την "Lehman Brothers" και την κρίση στην Γουόλ Στριτ. Δεν επηρέασαν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Το είδαμε όμως και με την Ελλάδα. Δεν θα περίμενα ποτέ, ούτε και πριν από λίγους μήνες, ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των προβλημάτων της. Και αυτό δείχνει ότι, ακόμη κι αν το γνωρίζουμε, όταν το ζούμε, είναι πολύ πιο έντονο, ακριβώς επειδή είμαστε τόσο αλληλένδετοι, τόσο αλληλοεξαρτώμενοι. Ένα ασήμαντο γεγονός εδώ, ένα άρθρο εκεί, ένα σχόλιο κάπου πιο πέρα, μπορούν να προκαλέσουν πανικό σε όλο τον κόσμο".
 
       news.ert.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: