Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ο Φιντέλ κερδίζει τα φώτα της δημοσιότητας

Η Κούβα συνεχίζει τη διαδικασία απελευθέρωσης των πενήντα δύο πολιτικών κρατουμένων, στο προσκήνιο όμως εξακολουθεί να παραμένει ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έκανε την τρίτη, μέσα σε μία εβδομάδα, δημόσια εμφάνιση του, ύστερα από τέσσερα χρόνια απομόνωσης.

Ο 83χρονος κομαντάντε συναντήθηκε με οικονομολόγους στο Κέντρο για την Έρευνα της Παγκόσμιας Οικονομίας, της Αβάνας, για να τους ζητήσει να σκεφτούν πως θα δημιουργηθεί ένας νέος πολιτισμός, μετά τον επικείμενο πυρηνικό πόλεμο τον οποίο έχει προβλέψει εδώ και αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τον κρατικό ιστότοπο, www.cubadebate.cu.


Στον ιστότοπο δημοσιεύονται φωτογραφίες που πήρε ο γιος του Φιντέλ, Άλεξ Κάστρο, στις οποίες ο ηγέτης της επανάστασης εμφανίζεται με άσπρα γένια και μπλε πουκάμισο να κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού, προεδρεύοντας της συνάντησης και χωρίς να φορά αθλητικό σακάκι, όπως στις άλλες πρόσφατες φωτογραφίες.....



Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας τον τελευταίο καιρό γράφει στα κουβανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πυρηνικός πόλεμος θα ξεσπάσει σύντομα, όταν οι ΗΠΑ σε συμμαχία με το Ισραήλ, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν στο Ιράν, κυρώσεις για τις πυρηνικές δραστηριότητες του.


Από τον Ιούλιο του 2006 που υποβλήθηκε σε εγχείριση μέχρι τις τελευταίες ημέρες, ο Κάστρο εμφανιζόταν μόνο περιστασιακά. Αλλά το Σάββατο, πρώτα ένας μπλόγκερ, και στη συνέχεια η κυβέρνηση, είπαν ότι είχε εμφανιστεί την προηγούμενη Τετάρτη στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και δημοσίευσαν φωτογραφίες που το αποδείκνυαν.


Δύο ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του στην κουβανική τηλεόραση, στην οποία μίλησε για τον πόλεμο που προβλέπει με αποτέλεσμα, εσκεμμένα ή όχι, να προσελκύσει το ενδιαφέρον μακριά από την μεγαλύτερη απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων τα 12 τελευταία χρόνια.


Ο Φιντέλ, ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα επί 49 χρόνια και ήταν πρόεδρος όταν φυλακίστηκαν οι κρατούμενοι που απελευθερώνονται, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα αυτό στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ούτε φέρεται να είπε κάτι στις άλλες δύο εμφανίσεις του.        
Nooz.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: