Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"Στόχος να αλλάξουμε ό,τι δεν άλλαξε εδώ και δεκαετίες"

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει όσα δεν άλλαξαν εδώ και πολλές δεκαετίες, τόνισε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 13ου συμποσίου της Σύμης που διεξάγεται στον Πόρο. Αναφέρθηκε στις ελληνικές "παθογένειες" της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους που βάθυναν την κρίση αλλά τόνισε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι φέτος η Ελλάδα θα είναι στο επίκεντρο των εργασιών του συμποσίου, συμπληρώνοντας ότι η χώρα έχει πολλούς και σημαντικούς φίλους που μπορούν και θέλουν να την βοηθήσουν.


Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, τόνισε ότι εξαπλώνεται ταχύτατα και αυτό δεν επιτρέπει αδράνεια. Μεγάλη ευθύνη έριξε στα
τοξικά ομόλογα, μιλώντας για απάτη για την οποία ευθύνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αδυναμία της πολιτικής να το ελέγξει. Γι' αυτό, όπως τόνισε, "οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν κάτι ώστε να μην είναι υποχείρια της αγοράς".....



Επίσης τόνισε ότι για την κρίση ευθύνεται και η
συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια λίγων οι οποίοι έβαλαν το κέρδος πάνω από τη βιωσιμότητα. Και πρέπει, πρόσθεσε, να έχουν σημαντικό λόγο η πολιτική και ο πολίτης και να δημιουργηθούν ισχυρά αντίβαρα με τη συνεργασία όλων όσων εκφράζουν προοδευτικές ιδέες.

Για την
Ελλάδα τόνισε ότι βρέθηκε απροστάτευτη και απροετοίμαστη στο μέσον μιας κρίσης, αλλά το ελληνικό πρόβλημα έχει και τα δικά του εθνικά χαρακτηριστικά όπως είναι η έλλειψη διαφάνειας και το πελατειακό και φαύλο κράτος, ωστόσο είπε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Ελλάδα για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην
Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που απέδειξε ότι εάν τα κράτη μέλη συμπράξουν σε περιόδους κρίσης αυτό θα αποβεί σε όφελος όλων. Πάντως, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε βραδύτερα από τις αγορές και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για όλους.

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι για την κρίση ευθύνεται το κράτος πρόνοιας και τόνισε ότι μπορεί η
ανταγωνιστικότητα να προχωρήσει μαζί με ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος.

Μιλώντας νωρίτερα μετά τη συνεδρίαση της "
Επιτροπής Στίγκλιτς" ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους"."Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου, πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας", επισήμανε.

Συμπλήρωσε ότι "η επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που είναι πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητείται, ήδη, παγκοσμίως και γι' αυτό θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις".


Τρεις στόχους για την ΕΕ θέτει η Κάθριν Άστον


Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συμποσίου της Σύμης μίλησε και η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον η οποία αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που έθεσε η ίδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.


Ο πρώτος στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μια
ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία αντάξια της Ευρώπης του 21ου αιώνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τον καλύτερό της εαυτό.

Ο δεύτερος στόχος είναι να στραφεί η
εξωτερική πολιτική της Ένωσης στην γειτονιά της, γιατί όπως είπε έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις γειτονικές περιοχές.

Ο τρίτος στόχος είναι η αναζήτηση τρόπων για την
καλύτερη συνεργασία της Ευρώπης με τους στρατηγικούς της εταίρους όπως χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Όμως, όπως επισήμανε η κ. Αστον, από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακούγεται μόνο μια φωνή για να ακουστεί περισσότερο και να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Αιχμές Ρουαγιάλ για την ευρωπαϊκή αντίδραση


Την κ. Αστον διαδέχθηκε στο βήμα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία αναφερόμενη στην οικονομική κρίση τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να αντιδράσει καθώς και ότι η ίδια, εξαιτίας και αυτής της καθυστέρησης, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της χώρας για να βγουν από την κρίση.


Η αισιοδοξία του Στίγκλιτς


Από την πλευρά του, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι "η Ελλάδα θα τα καταφέρει", ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος ανήκει στην "πλευρά των αισιόδοξων". Πρόσθεσε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, καταδικάζοντας παράλληλα την πολιτική λιτότητας που προκρίνει η Ευρώπη. Πρόσθεσε, δε, ότι "εάν υπάρξουν προβλήματα δεν νομίζω να προέλθουν από την Ελλάδα".              Νοοz.gr       


Δεν υπάρχουν σχόλια: