Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η Ελλάδα δεν είναι χαμένη υπόθεση

Εάν εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα λιτότητας η Ελλάδα θα μπορέσει να εξέλθει της δημοσιονομικής κρίσης, όπως έχει συμβεί με Ιρλανδία, Βέλγιο και Ισπανία στο παρελθόν αναφέρεται σε άρθρο γνώμης του Michael Heise, οικονομολόγου της Allianz στη Wall Street Journal, με τίτλο «Greece isn’t lost, yet».
Η κοινή λογική λέει ότι πακέτο στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ θα καθυστερήσει μόνο την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, η οποία δε θα καταφέρει να επιτύχει την εφαρμογή του αναγκαίου προγράμματος λιτότητας, αλλά πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι πρόκειται για υπερβολή, καθώς η χώρα προχωρά ταχύτατα στη μείωση του ελλείμματος και μάλιστα ίσως υπερβεί το στόχο του 8,1%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τις περικοπές –κυρίως στον τομέα των επενδύσεων- πριν το Μνημόνιο με ΕΕ-ΔΝΤ, αναφέρει το άρθρο.
Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα, θα αυξηθούν τα έσοδα κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ υπολογίζοντας ακόμη και την «ύφεση σταθεροποίησης», το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στο ήμισυ για το τρέχον έτος, δηλ. στο 6-7% του ΑΕΠ, αποκαθιστώντας εν μέρει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική δημοσιονομική πολιτική, γράφει ο Heise......


Ο στόχος για νέο δανεισμό 7,6% του ΑΕΠ
για το 2011, δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και κρίνεται ως εφικτός από τον Heise, σε συνδυασμό με τη νέα νομοθεσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αναφορικά με τα επιτόκια του δημόσιου χρέους, ο Heise επισημαίνει ότι ίσως σκαρφαλώσουν στο 4,4%, έως 5% το 2014, αλλά είναι χαμηλότερα από το 7% του 2000, όταν η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη, ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Βραζιλία επίσης τα καταφέρνουν με ποσοστά της ίδιας κλίμακας.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα υπερχρεωμένων χωρών
, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και το Βέλγιο (με χειρότερους οικονομικούς δείκτες από την Ελλάδα) που κατάφεραν να εξέλθουν της δημοσιονομικής κρίσης σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, χωρίς μάλιστα την τεράστια διεθνή πολιτική πίεση που ασκείται στην Ελλάδα. Η οικονομία της Ελλάδας δεν είναι μια χαμένη υπόθεση και δεν είναι λογικό να προκληθεί αθέτηση πληρωμών στην ευρωζώνη, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τα άλλα κράτη-μέλη και το ευρώ, σημειώνει ο οικονομολόγος.
Η εκστρατεία για αναδιάρθρωση του χρέους κρύβει την επιθυμία συμμετοχής των ιδιωτικών επενδυτών να πληρώσουν μέρος του λογαριασμού, αλλά αυτό σημαίνει αυτόματη συμμετοχή και των ευρωπαίων φορολογουμένων, με την παραγραφή μέρους των δανείων των κυβερνήσεων τους προς την Ελλάδα, αναλύει ο Heise. Η καλύτερη λύση για τους ευρωπαίους φορολογούμενους είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα, ώστε να αποπληρώσει το χρέος της με τόκο. Αυτό ακριβώς έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση. Ας μη διαψεύσουμε την Αθήνα, καταλήγει το άρθρο.           tvxs.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: