Σελιδες

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Αναζητώντας το τέλειο μαύρισμα:μύθοι και αλήθειες

Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και οι παραλίες αποτελούν πλέον τον πολυπόθητο προορισμό. Η αναζήτηση του τέλειου μαυρίσματος, όμως, μπορεί να μας επιφυλάσσει ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η έκθεση στον ήλιο είναι αναγκαία για την παραγωγή και σύνθεση της αντιραχιτιδικής βιταμίνης D αλλά η υπέρμετρη παραμονή μας κάτω από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, πανάδες, εγκαύματα ακόμα και εμφάνιση μελανώματος ή άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι μικρές και νεαρές ηλικίες καθώς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον. Τα παιδιά πρέπει να φορούν καπέλο, αντιηλιακό και ελαφρύ ρουχισμό όταν παίζουν έξω από το σπίτι ή στην παραλία, ενώ όσα έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα πρέπει να προτιμούν τη σκιά.
Η εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος...
Ααποκλειστικά στα ηλικιωμένα άτομα είναι μύθος. Ισχύει, βέβαια, ότι τα άτομα μεγάλης ηλικίας είναι πιο ευάλωτα στην εμφάνιση καρκινικών παθήσεων στο δέρμα αλλά αυτό εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο έκθεσης στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία. Όσοι, δηλαδή, πάθουν έγκαυμα σε νεαρή ηλικία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους και ειδικότερα όσοι έχουν ταυτόχρονα και ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ωστόσο, είτε μιλάμε για έγκαυμα είτε όχι, το δέρμα ούτως ή άλλως τραυματίζεται από την ηλιοθεραπεία αφού το δέρμα έχει την ικανότητα να επουλώσει μόνο επιφανειακά τις ζημιές από την ηλιοθεραπεία με αποτέλεσμα τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος να παραμένουν τραυματισμένα και να ευθύνονται για προβλήματα που εμφανίζονται μακροπρόθεσμα.
Η χρήση αντιηλιακού μειώνει τις πιθανότητες δερματικών παθήσεων αλλά αν η έκθεση στον ήλιο γίνεται αλόγιστα και χωρίς μέτρο η αντηλιακή κρέμα δε μπορεί να προσφέρει προστασία. Επίσης, το αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο ώρες και να απλώνεται σε όλο το σώμα μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο γιατί κατά την έντονη ηλιοφάνεια κάποιος μπορεί να καεί και από τα πρώτα δέκα λεπτά. Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το αντιηλιακό από μόνο του δε παρέχει 100% προστασία. Αν, όμως, συνδυαστεί με κατάλληλα ρούχα, καπέλο και σκιά μπορεί να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για τις αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας 30 ή 50. Η εντύπωση ότι όσο μεγαλύτερο δείκτη προστασίας έχει το αντιηλιακό τόσο περισσότερο προστατευμένοι είμαστε είναι εσφαλμένη. Αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20 είναι αρκετό για άτομα που δεν πάσχουν από φωτοευαισθησία. Ο μύθος που αφορά τις κρέμες με υψηλό δείκτη προστασίας έγκειται στην παχύρρευστη υφή τους που δημιουργεί και ένα παχύ στρώμα προστασίας πάνω στη επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι αντηλιακές κρέμες προσφέρουν την προστασία που θα είχαμε αν απλώναμε σωστά στο σώμα μας μια παχιά στρώση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας 20. Προστασία δε προσφέρουν ούτε τα προϊόντα για ψεύτικο μαύρισμα αφού αυτό που κάνουν είναι να βάφουν το δέρμα μας και όχι να το εξοπλίζουν για να αντιμετωπίσει τον ήλιο. Αξίζει να προστεθεί ακόμα, ότι σε μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος καθώς το γυαλί μειώνει την ακτινοβολία αλλά διατηρεί το 1/3 αυτής.
Αδιαμφισβήτητα, ο ήλιος είναι πηγή ζωής. Όπως, όμως μας ομορφαίνει την καθημερινότητα μπορεί και να μας τη δυσκολέψει αν δεν τον πάρουμε στα σοβαρά.                     tvxs.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου