Σελιδες

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ο εργασιακός κύκλος και πως τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της ανεργίας των νέων και όχι μόνο

Μεγάλος λόγος και σειρά αντιδράσεων έχει ξεκινήσει από εχθές για τα νέα δύσκολα μέτρα που έρχονται στις εργασιακές σχέσεις. Με μία πρώτη ματιά τα μέτρα φαίνονται υπερβολικά δύσκολα για τους εργαζόμενους και κατά πολλούς είναι άδικα και δίνουν το πάνω χέρι στους εργοδότες, καλό θα ήταν όμως να δώσουμε πιο ενδελεχή ματιά στα νέα μέτρα και να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα που θα έχουν στην αγορά εργασίας.
Είναι αλήθεια ότι από την στιγμή που θα αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα οι εργασιακές σχέσεις θα είναι πιο ελαστικές ως προς το τι θα κάνουν οι εργοδότες και θα κάνουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια για την παραμονή τους στην εργασία και για το ότι θα μπορούν οι εργοδότες να τους λένε σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα ότι θα τους απολύσουν. και έτσι να πληρώνουν τη μισή αποζημίωση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο ύψος των αποζημιώσεων, το μόνο που αλλάζει είναι ο χρόνος ειδοποίησης απόλυσης για τη καταβολή της μισής αποζημίωσης από τους εργοδότες, το οποίο εμμέσως ρίχνει το ύψος των αποζημιώσεων.
Όλα τα παραπάνω μπορούν δίκαια να θεωρηθούν τα μειονεκτήματα των νέων μέτρων όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Παρόλα αυτά, όπως γράφω και παραπάνω, άμα κάνουμε μία πιο ενδελεχή ματιά θα διαπιστώσουμε ότι από τα νέα μέτρα δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και  υπόλοιπα αποτελέσματα που θα έχουν τα μέτρα ακόμα και στη πρόσληψη μεγαλύτερων ανθρώπων αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.
Αρχικά, ναι μεν μπορεί  να απολύονται πιο εύκολα....
οι εργαζόμενοι, αλλά αυτό θα βοηθήσει στο ότι οι εργοδότες έχοντας τη δυνατότητα να απολύουν κόσμο θα προσλαμβάνουν και πολύ πιο εύκολα κόσμο, με το σκεπτικό το ότι «μπορώ εύκολα να τον απολύσω». Βάσει λοιπόν του οικονομικού κύκλου, οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα κάνουν και αγορές από άλλα μαγαζιά δίνοντας τη δυνατότητα και σε αυτούς τους καταστηματάρχες να προσλάβουν και αυτοί με τη σειρά τους (με το παραπάνω σκεπτικό) νέους εργαζόμενους. Αυτό είναι το πρώτο θετικό των νέων, δύσκολων μέτρων.
Εν συνεχεία, με τις μειώσεις που έγιναν στους βασικούς μισθούς για τους νέους(592 ευρώ μέχρι τα 21 και 650 ευρώ μέχρι τα 25) οι εργοδότες  θα προσλαμβάνουν πολύ ευκολότερα νέους ανθρώπους καθώς θα τους στοιχίζει πολύ λιγότερο, με αποτέλεσμα οι νέοι να μπαίνουν από νωρίς στην αγορά, εξασφαλίζοντας προϋπηρεσία και χρόνια ασφάλισης, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στο μέλλον να παίρνουν μεγαλύτερους μισθούς και να βγουν γρηγορότερα στη σύνταξη. Επίσης θα μεγαλώσει αισθητά η αγοραστική δύναμη της νεολαίας η οποία με τη σειρά της θα ρίξει το χρήμα στην αγορά(εξάλλου εμείς οι νέοι είμαστε οι καλύτεροι πελάτες), δίνοντας κατ’ επέκταση πρόσφορο έδαφος για νέες προλήψεις.
Πολλοί θα αναρωτιούνται πως εξασφαλίζεται η επιτυχία των παραπάνω αποτελεσμάτων των μέτρων, είναι απλό, εκτός της κοινής λογικής που δείχνει ότι οι παραπάνω υποθέσεις στέκουν και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να πετύχουν έχουμε και την ιστορικά παραδείγματα από άλλες χώρες που εφάρμοσαν παρόμοια μέτρα, κάτω από ανάλογες συνθήκες και είχαν τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα που βοήθησαν δραστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Γράφει ο Αλέξανδρος Πασσίσης                 Sokakia Blog       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου