Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Η ώρα της ευθύνης

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ

Είναι πέραν πάσης φαντασίας τα σενάρια και τα φημολογούμενα για τα ονόματα που διεκδικούν μια θέση στο νέο καλλικράτειο σκηνικό της αυτοδιοίκησης, τόσο σε επίπεδο Δήμου Ρόδου, όσο και σε επίπεδο αιρετής Περιφέρειας. Μπορεί φαινομενικά να υπάρχει άπνοια, παρασκηνιακώς όμως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας βουβός πόλεμος υποψηφιοτήτων.


Από τη μια οι φιλοδοξίες των προσώπων, που μπορεί να οδηγήσουν και σε ανεξάρτητες υποψηφιότητες, από την άλλη η αναζήτηση εκ μέρους των κομμάτων των υποψηφίων που θα φέρουν το βέλτιστο εκλογικό αποτέλεσμα, συνθέτουν ένα περίπλοκο, προς το παρόν, σκηνικό και έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιους και μέσα από ποιες διαδικασίες θα καταλήξει.


Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν επίκειται μια συνήθης διαδικασία τοπικών εκλογών. Τώρα πρόκειται για εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της χώρας, αφού θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα στη μεγαλύτερη και δυσκολότερη διοικητική αλλαγή που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Τα κριτήρια επιλογής δεν θα πρέπει να είναι ούτε οι φιλοδοξίες των πολιτικών προσώπων, ούτε οι εσωκομματικές ισορροπίες, ούτε καν η ψηφοθηρική ικανότητα κάποιων(αυτός ο τόπος έχει πληρώσει πολύ ακριβά τους απόντων των λοιπών προσόντων ψηφοσυλλέκτες, που κατά πάγια επιλογή των επικεφαλής των παρατάξεων που ανήκουν, καταδυναστεύουν ολόκληρες κοινωνίες). Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο και το διακύβευμα πολύ σοβαρό για να επικρατήσουν και αυτή τη φορά λογικές του παρελθόντος, στις οποίες οφείλεται το σημερινό κατάντημα και του τόπου και της χώρας.


Αναζητούνται οι άξιοι, οι ικανοί να δώσουν οντότητα στη διοικητική μεταρρύθμιση, να στήσουν το νέο οικοδόμημα της αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουν τις τοπικές κοινωνίες μπροστά. Η ευθύνη ανήκει στα κόμματα για τα κριτήρια με τα οποία θα κάνουν τις επιλογές των υποψηφίων, στους επικεφαλής των παρατάξεων για τα κριτήρια που θα επιλέξουν τα πρόσωπα που θα τους πλαισιώσουν, στους πολίτες για τα κριτήρια που θα επιλέξουν αυτούς στους οποίους θα εμπιστευθούν το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου τους.


Σε μια χώρα υπό χρεοκοπία, επιβάλλεται ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα και συναίσθηση της ευθύνης. Από όλους μας ανεξαιρέτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: