Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοι

Περισσότεροι από 44 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ψηφίσουν σήμερα για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, από τις 07:00 το πρωί, οπότε και ανοίγουν οι κάλπες έως τις 22:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται ανακοινωθούν γύρω στις 23:00 τοπική ώρα.
Εκτός από τους αντιπροσώπους για τη Βουλή, οι πολίτες θα πρέπει να εκλέξουν τους συμβούλους για τις 164 τοπικές αρχές σε ολόκληρη την Αγγλία.
Οι γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε 649 εκλογικές περιφέρειες με σχεδόν 4.150 υποψηφίους να επιδιώκουν την είσοδό τους στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Σε μία τουλάχιστον εκλογική περιφέρεια ωστόσο, στο Thirsk and Malton, οι εκλογές αναβάλλονται για τις 27 του μήνα λόγω του θανάτου ενός από τους υποψηφίους.
Οι ψηφοφόροι της πρωτεύουσας καλούνται επίσης να εκλέξουν αντιπροσώπους σε 32 διοικητικές περιφέρειες του Λονδίνου, 36 μητροπολιτικές αρχές και 20 ομοσπονδιακές αρχές.
Στις εκλογές .....αυτές συνολικά 15.785 υποψήφιοι θα παλέψουν για 4.222 δημόσιες θέσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών στις κρίσιμες περιφέρειες ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους παραμένουν αναποφάσιστοι. Παρόλα αυτά, και οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες εμφανίζουν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε ρόλο μεγάλου ρυθμιστή.
Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι "μάχεται για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος", ενώ ο αντίπαλός του από το Εργατικό Κόμμα, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί "για το μέλλον της Βρετανίας". Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποτρέψουν με την ψήφο τους την επιστροφή στο "στημένο" δικομματικό σύστημα.      tvxs.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια: