Σελιδες

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο

Στη σκιά της οικονομικής κρίσης γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις εστιάστηκαν στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στην Ταϊβάν διαμαρτυρήθηκαν για μειωμένους μισθούς και έλλειψη επιδομάτων.

Ειδικότερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την 1η Μαΐου στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Οι κινητοποιήσεις εστιάστηκαν στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.


Την παραδοσιακή παρέλαση των Κουβανών παρακολούθησε ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο στην πλατεία Επανάστασης. Εκατοντάδες χιλιάδες παρέλασαν, ενώ από τα μεγάφωνα στους δρόμους ακούγονταν συνθήματα όπως «Κάτω οι μισθοφόροι, ζήτω η Επανάσταση!», «Κάτω ο Ιμπεριαλισμός!».                                                                                                                    
Στη Λωρίδα της Γάζας εκατοντάδες άνεργοι εργάτες διαδήλωσαν κατά του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εργάτες συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και ζητούσαν από το Ισραήλ την άρση του αποκλεισμού......



Περίπου 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας από τους εργοδότες τους το ελάχιστο ποσό αμοιβής των 4,25 δολαρίων ΗΠΑ την ώρα.


Στην Ταϊβάν, περίπου 10.000 εργάτες διαμαρτυρήθηκαν για τους μειωμένους μισθούς καθώς και για την έλλειψη επιδομάτων.


Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ για πρώτη φορά μετά από  το 1977, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άνθρωποι.


Περίπου 50 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο Βερολίνο και το Αμβούργο, λίγες ώρες πριν από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.


Τα συνθήματα για την καταπολέμηση των διεθνών κερδοσκόπων και τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των ασθενέστερων, κυριάρχησαν στις ομιλίες κατά την ογκώδη συγκέντρωση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την Πρωτομαγιά, στην Αυστρία, με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες.     Νοοz.gr        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου