Σελιδες

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

O νησιωτικός Καλλικράτης

Τη δημιουργία ενός δήμου σε κάθε νησί, με την εξαίρεση της Κρήτης, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο «Καλλικράτης», με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των νησιωτών στον τόπο κατοικίας τους.
Η «νησιώτική», λοιπόν, διάσταση του «Καλλικράτη», ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει ως εξής:
*Θα δημιουργηθεί ένας δήμος σε κάθε νησί. Εξαιρέσεις αποτελούν η Κρήτη, καθώς και τα πολύ μικρά νησιά, τα οποία διαθέτουν επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση και θα συνενωθούν με το πλησιέστερο νησί-δήμο.
*Θα θεμελιωθεί ο δήμος-κυβερνείο στα νησιά, ο οποίος και αναμένεται να ασκεί περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τους ηπειρωτικούς δήμους, αναλαμβάνοντας, δηλαδή, και αρμοδιότητες που στην υπόλοιπη Ελλάδα ασκούνται από την περιφέρεια.
*Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις θα είναι αρμόδιες και για τον σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των ενδοπεριφερειακών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
*Σε δήμους οι οποίοι θα δημιουργηθούν από εκτεταμένες συνενώσεις, όπως λόγου χάρη στην περίπτωση της Κέρκυρας, θα δημιουργηθούν τοπικά συμβούλια με αρμοδιότητες αντίστοιχες των διαμερισματικών συμβουλίων των μεγάλων δήμων. Κάθε δήμος που θα συνενωθεί για τη δημιουργία του νέου κεντρικού δήμου θα εκπροσωπείται από έναν αντιδήμαρχο με αυξημένες αρμοδιότητες.
*Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδίως για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι πολίτες θα εκλέγουν έτσι με αμεσότερο τρόπο τους εκπροσώπους τους στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς προβλέπεται να οριστεί ως εκλογική περιφέρεια όχι το σύνολο του νομού, αλλά τα παλαιά επαρχεία.
*’Οσον αφορά, τέλος, τον τουρισμό, στους νησιωτικούς δήμους θα συσταθεί Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του δήμου. Παράλληλα, σε κεντρικό επίπεδο, θα ιδρυθεί Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο θα διαδραματίσει ρόλο συμβούλου του κράτους και της αυτοδιοίκησης σε θέματα χάραξης και άσκησης πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές. Το ινστιτούτο αυτό, τέλος, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Πηγή: Έθνος

1 σχόλιο: