Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΗΠΑ:μεγάλη οικολογική καταστροφή

Άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, υπογραμμίζοντας ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών συνεπειών από την πρόσφατη βύθιση εξέδρας άντλησης πετρελαίου στην περιοχή.
Η εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon βυθίστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και εκπρόσωποι της ακτοφυλακής κάνουν λόγο για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς η διαρροή πετρελαίου ενδέχεται να φτάνει τα 8.000 βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα με στοιχεία του BBC 115 εργάτες, οι οποίοι εργάζονταν στην εξέδρα την ώρα της έκρηξης μεταφέρθηκαν στη Νέα Ορλεάνη, ενώ 11 αγνοούνται ακόμη. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη 17 τραυματίες, οι οποίοι υποφέρουν από εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.                      
Όσον αφορά τους εργάτες οι οποίοι αγνοούνται, εκπρόσωπος της εταιρείας Transocean, στην οποία ανήκει η εξέδρα, δήλωσε ότι ενδεχομένως οι εργάτες αυτοί να βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης και να μην κατάφεραν να ξεφύγουν. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, η οποία και διήρκεσε 36 ώρες. Οι προσπάθειες, πάντως, για εντοπισμό τους συνεχίζονται, αλλά οι ελπίδες εξανεμίζονται όσο περνά η ώρα.
Η Transocean εκτιμά ότι η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε αργά την Τρίτη οφείλεται σε έκρηξη από φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, το οποίο συσσωρεύτηκε σε αγωγό.
Γύρω από την εξέδρα δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας 5 ναυτικών μιλίων, ενώ οι αρχές δήλωσαν ότι προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες διάσωσης, προτού ξεκινήσει η διαδικασία απορρύπανσης της πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή.
Η εξέδρα βρίσκεται 80 μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές της Λουιζιάνας και οι ειδικοί τονίζουν ότι σε περίπτωση που η διαρροή φτάσει στις ακτές η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: