Σελιδες

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΦΡΙΚΗ!

Η ιστοσελίδα Wikileaks.org, που ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απόρρητου υλικού, διέρρευσε, χθες Δευτέρα, απόρρητο βίντεο από επιδρομή αμερικανικού ελικοπτέρου στη Βαγδάτη, πριν από τρία χρόνια, στο οποίο καταγράφεται η αδιάκριτη σφαγή 12 Ιρακινών, ανάμεσα τους και δύο φωτογράφοι του πρακτορείου Reuters αλλά και παιδιά.


Η Wikileaks δεν διευκρίνισε τον τρόπο με το οποίο το βίντεο περιήλθε στην κατοχή του, καθώς στο παρελθόν το Reuters έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αποκτήσει το ίδιο βίντεο μέσω του Freedom of Information Act.


Έως και τη χθεσινή διαρροή του βίντεο στη δημοσιότητα, ο αμερικανικός  στρατός δεν είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία τόσων ανθρώπων, ενώ αρνείτο οποιαδήποτε σχέση με τον σοβαρό τραυματισμό δύο παιδιών στο ίδιο συμβάν.


Εκτός από τις εικόνες, που τραβήχτηκαν από κάμερα που βρισκόταν στο ελικόπτερο, ακούγεται και η συνομιλία μεταξύ των πιλότων και του κέντρου ελέγχου: οι πιλότοι λένε ότι οι άνδρες που περπατούν σε ένα δρόμο της Βαγδάτης είναι αντάρτες και ζητούν άδεια να ανοίξουν πυρ.


Στις εικόνες διακρίνεται μια ομάδα ανδρών που περπατούν στο δρόμο. Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο εργαζόμενοι του πρακτορείου Ρόιτερς, ο Ναμίρ Νουρ-Ελντίν και Σαΐντ Σμαγκ.


Οι πιλότοι του ελικοπτέρου Απάτσι νομίζουν ότι η κάμερα που κρατά ένας από τους υπαλλήλους του πρακτορείου είναι εκτοξευτήρας ρουκετών και λένε ότι εντόπισαν "πέντε-έξι άτομα με ΑΚ-47". Ζητούν άδεια να ανοίξουν πυρ και την παίρνουν σχεδόν αμέσως. Μετά τους πυροβολισμούς, ο ένας πιλότος ακούγεται να λέει ότι στο σημείο υπάρχει "ένας σωρός από πτώματα".


"Κοίτα τους πεθαμένους βρομιάρηδες" λέει ο ένας και ο δεύτερος απαντά: "Σπουδαία".


Λίγα λεπτά αργότερα, ένα φορτηγάκι σπεύδει να περισυλλέξει έναν τραυματία και γίνεται, με τη σειρά του, στόχος του ελικοπτέρου παρά την προφανή παρουσία δύο παιδιών που βρίσκονται στο μπροστινό κάθισμα, τραυματίζονται και απομακρύνονται αργότερα από Αμερικανούς στρατιώτες που φτάνουν στην περιοχή.


Σε ανακοίνωσή του ο αρχισυντάκτης του Reuters, Ντέιβιντ Σλέσινγκερ, ανέφερε ότι ο θάνατος των δύο Ιρακινών ήταν "τραγικός" και "συμβολίζει τους ακραίους κινδύνους που συνεπάγεται η κάλυψη των γεγονότων στις εμπόλεμες ζώνες".

Η υπεύθυνη της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι Χωρίς Συνόρα" για τις ΗΠΑ, Κλοτίλντ Λε Κοζ, ζήτησε από το Πεντάγωνο περισσότερη "διαφάνεια" στην υπόθεση αυτή και κάλεσε την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα "να δείξει σεβασμό στη δικαιοσύνη".      
Collateral Murder Wikileaks
Ανέβηκε από wikileaks                    news247.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου