Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

7,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Πανικός επικράτησε στην Ινδονησία, μετά τη ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα με το επίκεντρο να εντοπίζεται στη θαλλάσια περιοχή στ' ανοικτά των ακτών της επαρχίας Ατσέχ, στη νήσο Σουμάτρα. Μέχρι στιγμής αν και υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Στην περιοχή επικράτησε πανικός, καθώς ζωντάνεψαν οι μνήμες του καταστροφικού σεισμού των 9,15 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004, προκαλώντας το τεράστιο τσουνάμι το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 226.000 ανθρώπους στην Ινδονησία, στη Σρι Λάνκα, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και σε εννιά ακόμα χώρες. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και πλήθος κόσμου έτρεξαν να καταφύγουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω του φόβου ότι επέρχονταν σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι.
Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, που εδρεύει στη Χαβάη, αρχικά είχε εκδώσει προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ο σεισμός να προκαλούσε τοπικά τσουνάμι, αλλά αργότερα ήρε την προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι «τα δεδομένα από το επίπεδο της θάλασσας καταδεικνύουν στο ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο σημαντικό τσουνάμι». Αξιωματούχος της μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας της Ινδονησίας δήλωσε ότι έγινε αισθητό τσουνάμι μόλις 3 εκατοστών στη Σιναμπάγκ και πρόσθεσε ότι αίρεται η προειδοποίηση για σεισμικά κύματα.
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τρεις ισχυροί μετασεισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: