Σελιδες

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Ξεκινά την Πέμπτη 29 Απριλίου το 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στον κινηματογράφο "Ίλιον" (Τροίας 34 και Πατησίων, τηλ. 210 8810602). Θα προβληθούν συνολικά 23 ταινίες από την Παλαιστίνη ή γενικότερα από το κίνημα συμπαράστασης στον αγώνα των Παλαιστινίων.
Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως τις 4 Μαΐου, ανοίγει στις 6.30 μ.μ. την Πέμπτη 29 Απριλίου με εμβληματικό "Καφρ Κασσέμ" του 1975, κινηματογραφική αφήγηση της σφαγής των κατοίκων του ομώνυμου χωριού από τις δυνάμεις κατοχής στις 29 Οκτωβρίου του 1956. Η ταινία ξεκινά με την καταγραφή στις 13 Ιουλίου του ίδιου χρόνου της περίφημης ομιλίας του Νάσερ που αναγγέλλει την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ. Οι εικόνες ζωής της κατεχόμενης Παλαιστίνης μάς μιλούν για τις συνθήκες επιβίωσης των Παλαιστινίων και τη συγκρουσιακή τους καθημερινότητα με τους Ισραηλινούς. Το Οκτώβριο του 1956 Ισραήλ, Γαλλία και Αγγλία επιτίθενται στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα να μπει σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Με την κυκλοφορία τη νύχτα να έχει απαγορευτεί, οι κάτοικοι του Καφρ Κασσέμ επιστρέφουν αμέριμνοι από τις δουλειές τους. Και σφαγιάζονται...
Θα ακολουθήσει στις 8 μ.μ. η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ με την προβολή της ταινίας "Γάζα ερχόμαστε" που βραβεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αυγερόπουλου και του Γιάννη Καρυπίδη, οι οποίοι θα είναι παρόντες και θα χαιρετήσουν την εκδήλωση, καταγράφει το σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας τον Αύγουστο του 2008, όταν 44 άνθρωποι από 13 χώρες, μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Free Gaza Movement επιβαίνοντας σε δύο ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ηδη ετοιμάζεται νέα αποστολή με περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία.
Καθημερινά θα προβάλλονται 4 ή 5 ταινίες με ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο 7,5 ευρώ (φοιτητικό-παιδικό 6 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου