Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Στα χνάρια της Ελλάδας η Πορτογαλία....

Πάγωμα των πραγματικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2013 ανακοίνωσε σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που εγκρίθηκε χθες, από το υπουργικό συμβούλιο και αποσκοπεί στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος της χώρας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2013.
Το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης 2010-13, το οποίο θα παρουσιαστεί προσεχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικεντρώνεται «κυρίως στη μείωση των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος. «Έως το 2013, οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν παγώσει το 2009, θα είναι κατώτερες του πληθωρισμού», σημείωσε.
Μετά την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο έφτασε το 2009 στο επίπεδο ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ. Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι κυρίως ο καθορισμός ενός ορίου στα κοινωνικά επιδόματα, η αύξηση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα, όπως και μια μείωση 40% των δαπανών σε στρατιωτικό εξοπλισμό.........
Η κυβέρνηση δεν προβλέπει αυξήσεις στη φορολογία με μόνη εξαίρεση τα υψηλότερα εισοδήματα (άνω των 150.000 ευρώ), τα οποία θα φορολογούνται ως το 2013 με 45%, διαβεβαίωσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.
Σε επίπεδο εσόδων, η κυβέρνηση προβλέπει την είσπραξη 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ενός «σημαντικού αριθμού ιδιωτικοποιήσεων», οι οποίες θα διευκρινιστούν αργότερα, προσέθεσε ο Τεξέιρα ντος Σάντος. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα «επιτρέψουν τον έλεγχο του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά έως το 91% του ΑΕΠ το 2012, αλλά θα επανέλθει στο 89,3% το 2013».
Ο Τεξέιρα ντος Σάντος κάλεσε την αντιπολίτευση να προσφέρει «διευρυμένη υποστήριξη» στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα αποτελέσει το αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, προτού παρουσιαστεί στις 25 Μαρτίου στο κοινοβούλιο, όπου οι Σοσιαλιστές μειοψηφούν μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.    tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: