Σελιδες

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

"Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου"


Με μελανά χρώματα και δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, όποιο κι αν είναι το πρόσθετο κόστος". Εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ άφησε αιχμές στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα για "φυγομαχία".

Ο κ. Παπανδρέου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: "Αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει, τότε θα κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε, όχι τον 14ο, αλλά τον 5ο και τον 6ο μισθό ή ακόμη και τις συντάξεις". "Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου", πρόσθεσε.

"Θα ήταν καταστροφικό να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ", είπε, ενώ σχολιάζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη ύφεση από τα πρόσθετα μέτρα τόνισε ότι "εκείνο που μας απειλεί δεν είναι η ύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η στάση πληρωμών". "Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, αλλά αυτό δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα", τόνισε με έμφαση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση του δεν λιποτακτεί, κάτι που χρέωσε στη ΝΔ. Είπε, δε, ότι η ΝΔ ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση για την Οικονομία στην Ολομέλεια της Βουλής διότι "δεν ήθελε να αναμετρηθεί με τις δικές της ιστορικές ευθύνες- Νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν τα εγκλήματα στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης". "Δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροπολιτικοί χειρισμοί. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς πάμε μπροστά, μακάρι και οι άλλοι να ξεπερνούσαν τον εαυτό τους", συμπλήρωσε.

"Η μάχη δεν είναι για το μέλλον, είναι για το παρόν, για τη διάσωση της χώρας. Όποιος νομίζει ότι αυτό είναι υπερβολή κάνει λάθος. Καθημερινά παλεύουμε με το χρόνο προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία μας", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, ενημερώνοντας ότι την Τετάρτη "στο υπουργικό Συμβούλιο θα πάρουμε αποφάσεις για την οικονομία".
Αναφερόμενος στα πρόσθετα μέτρα, αφού τόνισε ότι "έχει γίνει πολύς λόγος, πως συνιστούν μία ανατροπή για όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα", είπε ότι θα μιλήσει με ειλικρίνεια για το τι θα συμβεί αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις. "Αν φερθούμε ανεύθυνα, αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει, κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ακούγεται εφιαλτικό, είναι όμως η αλήθεια. Αν η χώρα μας δεν καταφέρει να δανειστεί με τους όρους που δανείζεται μία χώρα της ΕΕ οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές".

"Σε κατάσταση πολέμου"
"Σήμερα εκείνοι που κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, είναι αυτοί που εγκλημάτησαν σε βάρος του λαού. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα χρέη, νέες νάρκες", είπε σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πρόσθεσε: "Επί πέντε μήνες η κυβέρνηση κάνει αγώνα για να πειστούν οι δύσπιστοι ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και πάει μπροστά. Είμαστε μία χώρα που μπορεί, έχουμε ένα λαό που ξέρει να μάχεται".

"Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, όποιο κι αν είναι το πρόσθετο κόστος", είπε και συμπλήρωσε: "Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα αρνητικά σενάρια για την πατρίδα μας".

"Δεν έχει προηγούμενο αυτό που αντιμετωπίζει κάθε μέρα η κυβέρνηση. Λυπάμαι που κάποιοι οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Ως πρωθυπουργός όμως δεν έχω δικαίωμα να το παρατηρώ και να το σχολιάζω. Μας εξέλεξαν για να λύσουμε τα προβλήματα, ακόμα κι αν αυτά ήταν απείρως μεγαλύτερα από αυτά που μπορούσαμε να φανταστούμε", επισήμανε.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου