Σελιδες

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Σε πενήντα οκτώ χώρες επιβάλλεται η θανατική ποινή

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Κίνα να κοινοποιήσει τον ακριβή αριθμό των εκτελέσεων στις οποίες προέβη το 2009, με αφορμή την ετήσια αναφορά της για τη θανατική ποινή στον κόσμο.
Η Διεθνής Αμνηστία αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που διαθέτει για τον αριθμό των εκτελέσεων στην Κίνα υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν που θα κοινοποιούσε η οργάνωση. Ο αριθμός υπολογίζεται, σύμφωνα με την οργάνωση, σε κάποιες χιλιάδες.
"Η Κίνα εκτέλεσε το 2009 συνολικά πολύ περισσότερους ανθρώπους από όλες οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη", αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
"Κανένας καταδικασμένος σε θάνατο δεν έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη στην Κίνα" καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
"Εφ' όσον οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι σήμερα πια γίνονται λιγότερες εκτελέσεις στη χώρα απ' ότι παλαιότερα, γιατί δεν λένε στον κόσμο πόσοι άνθρωποι στέλνονται στο απόσπασμα κάθε χρόνο;" αναρωτιέται ο Κλαούντιο Κορντόνε, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σύμφωνα, πάντως, με την αναφορά της οργάνωσης, 714 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 18 χώρες το 2009, κυρίως στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρειο Αφρική. Το λιγότερο 2.001 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο με την ποινή τους να μη ν έχει ακόμη εκτελεστεί σε 56 χώρες.
Εκτός από την Κίνα, τα κράτη που προσέφυγαν κυρίως σε αυτό τον τρόπο επιβολής της τιμωρίας το 2009 είναι το Ιράν (τουλάχιστον 388 εκτελέσεις), το Ιράκ (τουλάχιστον 120 εκτελέσεις), η Σαουδική Αραβία (τουλάχιστον 69 εκτελέσεις) και οι ΗΠΑ (52 εκτελέσεις).
Η Διεθνής Αμνηστία παρ' όλα αυτά εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προόδους που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως, διότι ο αριθμός των χωρών όπου έχει καταργηθεί η θανατική ποινή έφτασε τις 95, με το Τογκό και το Μπουρούντι προσφάτως να έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία τους.
Τριάντα πέντε χώρες διατηρούν τη θανατική ποινή αλλά χωρίς εδώ και μια δεκαετία να την έχουν επιβάλει.
Σε πενήντα οκτώ χώρες επιβάλλεται για τρέχοντα αδικήματα. Οι μέθοδοι εκτέλεσης είναι ο απαγχονισμός, η ηλεκτροπληξία, ο αποκεφαλισμός, η εκτέλεση με σφαίρα, o λιθοβολισμός και με ένεση.
"Μυστήριο καλύπτει τη θανατική ποινή στη Χιλή, στη Λευκορωσία, στο Ιράν, στη Μογγολία, στη Β.Κορέα και στο Βιετνάμ", διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία.
Καμία εκτέλεση δεν έγινε στο Αφγανιστάν, στην Ινδονησία και στο Πακιστάν το 2009, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Τουλάχιστον, 17.118 άνθρωποι παγκοσμίως ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο το 2009.     Enet.gr   

1 σχόλιο:

  1. aisxos ki ipotithetai oti i kina einai kai kommounistiki...ntropi na vgei n kataggeilei t gegonota t kke an thelei n legetai axioprepes komma...poli wraio keimeno paidia!mporeite n episkefteste kai t blog t opoiw diaxeirizomai mazi me filarakia KAI EINAI KAINOURGIO.to bog legetai http://neoiprwtagwnistes.blogspot.com/ kai exei ws stoxo tin afypnisi twn newn sxetika me ta koinwnika provlimata kai tin simmetoxi tous stin eyresi protasewn kai lisewn...telos to blog sas einai poli wraio kai ousiastiko kai t minima pou parathetete katw ap t onoma poli anthrwpino kai zesto....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή