Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Νερό για τη Ζωή.

Ζήτημα ζωτικής σημασίας η διαχείριση των υδάτινων πόρων
   Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο πόσιμο νερό, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία.
   Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.
   Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η έλλειψη του νέρου θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δις άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.
   Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης, ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες.
   Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
   Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία.
αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.
   Η UNICEF, από την πλευρά της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του...........
   Η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.
   Μπαν Κι-Μουν: Το νερό είναι η πηγή ζωής
   "Το νερό είναι η πηγή ζωής, αυτό που ενώνει όλα τα έμβια όντα του πλανήτη. Το νερό συνδέεται άμεσα με όλους τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών: τη βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και του προσδόκιμου ζωής, τη γυναικεία χειραφέτηση, την επισιτιστική ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η αναγνώριση αυτής της σχέσης οδήγησε στην ανακήρυξη της δεκαετίας 2005-2015 σε Διεθνή Δεκαετία Δράσης "Νερό για τη Ζωή", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.
   Σημειώνει επίσης τα εξής: "Αν και οι αναντικατάστατοι υδάτινοι πόροι μας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα προσαρμοστικοί, κινδυνεύουν όλο και περισσότερο. Η αυξανόμενη ανάγκη του πληθυσμού για νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, πρώτων υλών και ενέργειας ανταγωνίζεται ολοένα και περισσότερο την ανάγκη της φύσης για νερό προκειμένου να συντηρηθούν τα οικοσυστήματα από τα οποία όλοι εξαρτόμαστε. Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, αδειάζουμε εκατομμύρια τόνους ακατέργαστων λυμάτων, βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων στα συστήματα υδάτινων πόρων. Το καθαρό νερό έχει γίνει σπάνιο και θα γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι οικονομικά ασθενέστεροι εξακολουθούν να πλήττονται πρώτοι και περισσότερο από τη ρύπανση, την ανεπάρκεια του νερού και την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής.
   Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, "Καθαρό Νερό για έναν Υγιή Κόσμο", υπογραμμίζει ότι τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των υδάτινων πόρων κινδυνεύουν. Το ακατάλληλο νερό ευθύνεται για περισσότερους θανάτους απ' ότι όλες οι μορφές βίας μαζί συμπεριλαμβανομένου του πολέμου. Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και υπονομεύουν τις προσπάθειες πολλών χωρών για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων.
   Ο κόσμος διαθέτει την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων μας. Το νερό είναι καθοριστικής σημασίας για όλους τους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ. Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της Διεθνούς Δεκαετίας για τη Δράση και προσβλέπουμε στη φετινή Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, ας δεσμευτούμε για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των υδάτων μας, για τους φτωχούς, τους ευάλωτους και για όλη τη ζωή πάνω στη Γη."ΑΠΕ       MANIER  

Δεν υπάρχουν σχόλια: