Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Βανκούβερ: Ολυμπιακοί της φτώχειας .....

Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τους 21ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 28/02 και θα διεξαχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στο Βανκούβερ του Καναδά. Χαραγμένο στη συνείδηση του κόσμου ως «πρωτεύουσα της καλοπέρασης» και «μία απ’ τις καλύτερες πόλεις στον πλανήτη για να ζεις», το Βανκούβερ φαίνεται ιδανική επιλογή για τη διεξαγωγή των Αγώνων. Λίγοι γνωρίζουν ότι, στη φτωχότερη γειτονιά του, το ποσοστό των ασθενών με ΗΙV είναι το ίδιο με της Μποτσουάνας, ότι ο αριθμός των αστέγων διπλασιάστηκε στο διάστημα 2000-2005 ή ότι η επαρχία όπου ανήκει κατέχει το χρυσό μετάλλιο στην παιδική φτώχεια σε εθνικό επίπεδο, τα έξι τελευταία χρόνια.
Κυβέρνηση και αστυνομία κάνουν τα πάντα για να μη χαλάσει η γυαλιστερή εικόνα μίας ακόμα ολυμπιακής φιέστας. Όπλα τους: η εκτεταμένη καταπάτηση κάθε είδους ελευθερίας, οι απειλές για εκτοπισμό των ανεπιθύμητων πολιτών και η προπαγάνδα για τις «ομορφιές» της περιοχής.
Η Χάρσα Βάλια, μέλος του Δικτύου Αντίστασης στους Ολυμπιακούς, συνόψισε για το Znet την κατάσταση στο Βανκούβερ: «Βιώνουμε και παρακολουθούμε τη συνεχή ενίσχυση του αστυνομικού κράτους, με μέτρα όπως ο εκφοβισμός και η παρενόχληση των ακτιβιστών από τις δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών. Η αστυνομία έχει διακηρύξει το στόχο της να τοποθετήσει σημεία ελέγχου στους δρόμους, να προβαίνει σε σωματικές έρευνες χωρίς λόγο και να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας, όπου θα απαγορεύεται η διέλευση απ’ όλους».
Από το συνολικό κόστος των Αγώνων, που μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια, για την ασφάλεια θα διατεθεί περίπου το 1 δισ. Ο άνθρωπος που καλείται να τη διαφυλάξει, ο διευθυντής της αστυνομίας Μπαντ Μέρσερ, είχε γίνει διάσημος όταν επιτέθηκε με σπρέι πιπεριού σε ακτιβιστές και δημοσιογράφους στη σύνοδο του APEC το 1997, όταν συμμετείχε στην ανατίναξη ενός φορτηγού κατά τη διάρκεια συμπλοκών με ιθαγενείς το 1995 ή όταν κυνηγούσε ακτιβιστές κατά της αποψίλωσης των δασών τον Ιούλιο του 2000. Η προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς είναι πυρετώδης: Εννιακόσιες κάμερες ασφαλείας «στολίζουν» πλέον τους δρόμους του Βανκούβερ, συν άλλες 100, τις οποίες τοποθέτησε ο Δήμος στην περιοχή του κέντρου. Οι θεατές που θα προσέρχονται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα περνούν από έλεγχο παρόμοιο με εκείνο των αεροδρομίων. Δύτες θα κάνουν περιπολίες στο λιμάνι και 15.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και ιδιωτικοί φρουροί θα συγκεντρωθούν στην πόλη, στη «μεγαλύτερη» (όπως έχει χαρακτηριστεί) «επιχείρηση διαφύλαξης της ασφάλειας εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία του Καναδά». Και όλα αυτά, ενώ η πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Αγώνων θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή.
Για το διάστημα 1η Φεβρουαρίου με 30 Μαρτίου, το κοινοβούλιο της Βρετανικής Κολομβίας έδωσε το δικαίωμα στους Δήμους που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες να εισβάλουν σε σπίτια και άλλους ιδιωτικούς χώρους προκειμένου να κατεβάσουν σημαίες ή πλακάτ με «αντι-ολυμπιακά» συνθήματα. Για το ίδιο «έγκλημα» μπορούν να δίνονται πρόστιμα μέχρι 10.000 δολάρια και να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι και 6 μήνες. Σύμφωνα με καταγγελίες δικηγόρων του Δικτύου Αντίστασης στους Ολυμπιακούς, η αστυνομία έχει προβεί σε συγκαλυμμένες απειλές εναντίον ακτιβιστών ότι θα επέμβει στο χώρο εργασίας και θα εισβάλει στα σπίτια τους, ενώ παράλληλα έχει προσεγγίσει τις οικογένειες, τους φίλους και τους γείτονές τους. Μήνες πριν απ’ την έναρξη των Αγώνων καταγράφονταν περιστατικά ανθρώπων που, καθώς περνούσαν τα αμερικανο-καναδικά σύνορα, κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν απ’ την αστυνομία για πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τους Αγώνες. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι της αμερικανίδας δημοσιογράφου Έιμι Γκούντμαν, από το ανεξάρτητο δίκτυο Democracy Now: Πηγαίνοντας στον Καναδά για να προωθήσει το βιβλίο της, η Γκούντμαν υποβλήθηκε σε εξονυχιστικό και εξευτελιστικό έλεγχο των ηλεκτρονικών αρχείων και των προσωπικών αντικειμένων της, για να διαπιστωθεί μήπως πει κάτι που να σχετίζεται με τους Αγώνες.
Μέσα στην ίδια την πόλη, Δήμος και αστυνομία παίρνουν μέτρα για να καλύψουν την εικόνα των πιο κακόφημων γειτονιών, όπως η Downtown Eastside – που έχει χαρακτηριστεί ως «αποικία λεπρών» και «σφύζει» από φτώχεια, πορνεία και εμπόριο ναρκωτικών. Σαφώς και δεν έχουν φτάσει στα άκρα του Πεκίνου, το οποίο γκρέμισε ολόκληρες παραγκουπόλεις, διώχνοντας τους κατοίκους τους για χάρη των Ολυμπιακών. Έχουν ανοίξει όμως ένα ειδικό κέντρο πληροφόρησης, προκειμένου να «καναλιζάρουν» τις πληροφορίες που φτάνουν στη διεθνή κοινότητα για τα προβλήματα του Βανκούβερ. Ακτιβιστές θεωρούν το κέντρο πληροφόρησης, κέντρο προπαγάνδας και ξεπλύματος, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται πως τα χρήματα για την ίδρυσή του θα μπορούσαν να έχουν δοθεί για τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην πόλη. Μπροστά στο φόβο ότι, τελευταία στιγμή, άστεγοι και ναρκομανείς θα εκτοπισθούν, διοργάνωσαν μια εκδήλωση με όνομα «Οι Ολυμπιακοί της Φτώχειας» και σήμα την κατσαρίδα και τον αρουραίο. Στο πλευρό τους τάχθηκαν περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, που υποστηρίζουν ότι οι διαβεβαιώσεις για «πράσινους Αγώνες» και «βιωσιμότητα» ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας: Oι Ολυμπιακοί του 2010, λένε, θα είναι οι πλέον καταστροφικοί από οικολογικής πλευράς στην ιστορία.
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια: