Σελιδες

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Το πιο ακριβές νέο οπτικό ρολόι...


Ένα νέο οπτικό ρολόι που είναι δύο φορές πιο ακριβές από οποιοδήποτε άλλο δημιούργησαν φυσικοί των ΗΠΑ. Είναι αναμφισβήτητα πλέον το πιο ακριβές στον κόσμο, χάνει μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισ. χρόνια. Αν είχε αρχίσει να χτυπάει κατά τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, θα είχε χάσει μέχρι σήμερα γύρω στα τέσσερα δευτερόλεπτα!

Αποτελεί δημιούργημα των φυσικών του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε επίσης στο ίδιο Ινστιτούτο και το ρολόι εκείνο έχανε 1,7 δευτερόλεπτα κάθε 1,7 δισ. χρόνια. Για να δημιουργηθεί το νέο ρολόι, που έχει υπερδιπλάσια ακρίβεια από τον προκάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ κι ένα ιόν αλουμινίου (με τη βοήθεια ενός ιόντος μαγνησίου), που πάλλεται ταχύτερα από τα παραδοσιακά ατομικά ρολόγια καισίου, αλλά και από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο βασιζόταν στις δονήσεις ενός ατόμου υδραργύρου.

Το επίτευγμα παρουσιάστηκε στο................ περιοδικό φυσικής “Physical Review Letters”. Οι ερευνητές, υπό τον Τζέημς Τσου, ανέφεραν ότι, εκτός από την μέτρηση του χρόνου, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως στους δορυφόρους, βοηθώντας στη βελτίωση του εντοπισμού αντικειμένων μέσω GPS σε ακτίνα ενός μέτρου πάνω στην επιφάνεια της Γης, έναντι δέκα μέτρων με την υπάρχουσα τεχνολογία.
Δεν αποκλείεται τελικά το νέο ρολόι, κάποια στιγμή, να αντικαταστήσει τα ατομικά ρολόγια ως τους επισήμους «φύλακες» του γήινου χρόνου.
Πάντως ο ίδιος ο Τσου παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να υιοθετηθεί ένα τέτοιο οπτικό ρολόι ως το επόμενο πρότυπο για την διεθνή ώρα.
Το πρώτο ατομικό ρολόι δημιουργήθηκε το 1955 και έκτοτε η σχετική τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τα πρότυπα μέτρησης του εθνικού χρόνου ανά τον κόσμο. Τα καλύτερα ατομικά ρολόγια έχουν προσφάτως όμως ξεπεραστεί από τα οπτικά ρολόγια, τα οποία είναι πάνω από 100 φορές πιο ακριβή. Τα οπτικά ρολόγια χρησιμοποιούν το φως αντί για μικροκύματα όπως τα ατομικά.    
** astrofegia **    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου