Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Πραξικόπημα με άρωμα... ουρανίου στον Νίγηρα

Σχέδιο των Αμερικανών να «πάρουν» από τους Γάλλους και τους Κινέζους το ουράνιο, τον χρυσό και το πετρέλαιο του Νίγηρα κρύβεται σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές πίσω από το χθεσινό αιματηρό πραξικόπημα κατά του προέδρου της κεντροαφρικανικής χώρας, Μαμαντού Ταντζά, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1999.                             

Σύμφωνα με πηγές, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, ταγματάρχης Αντάμου Χαρούνα, δήλωσε ότι η επιχείρησή του στέφθηκε με επιτυχία, ενώ ο 71χρονος πρόεδρος και όλοι οι υπουργοί του έπεσαν στα χέρια των πραξικοπηματιών. Μάλιστα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ξένων διπλωματών μιλούν για πολλούς νεκρούς.
Ξένοι ανταποκριτές μετέδιδαν για κίνηση αρμάτων στους δρόμους, ενώ τουλάχιστον τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επίθεση κατά του προεδρικού μεγάρου εκδηλώθηκε στις 3 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, από μονάδες της υπαίθρου. Πάντως λίγο προτού βραδιάσει, έκλεισαν τα καταστήματα και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν κανονικά το πρόγραμμά τους.
Οι αιτίες του πραξικοπήματος ήταν λίγο - πολύ γνωστές: Αφενός η προσπάθεια του Ταντζά να μείνει ισοβίως στην εξουσία και αφετέρου ο σκληρός ανταγωνισμός ΗΠΑ, Γαλλίας και Κίνας για τον φυσικό πλούτο του Νίγηρα. Μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, της οποίας οι 15 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν με 1,2 δολάρια την ημέρα, μολονότι είναι η τρίτη παγκόσμια παραγωγός ουρανίου και διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου, χρυσού, άνθρακα και σιδηρομεταλλευμάτων.                                  
ΤαραχέςΣτην πρόσφατη επισιτιστική κρίση σημειώθηκαν μεγάλες ταραχές, ενώ το ΔΝΤ αναγκάστηκε να της χαρίσει ένα υπέρογκο χρέος.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, Σεργκέι Γκολούμπεβ, ο Ταντζά έπεσε θύμα του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Γαλλίας για το ουράνιο του Νίγηρα, απαραίτητο στην κατασκευή αντιδραστήρων και πυρηνικών όπλων. Πέρυσι τον Μάρτιο ο Σαρκοζί επισκέφθηκε το Νιαμέι για να «θωρακίσει» μια επένδυση 1,2 δισ. δολαρίων της γαλλικής Areva, κατάλοιπου της αποικιοκρατίας (η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960). Ομως τρεις μήνες μετά ο πρόεδρος Ταντζά υπέγραψε συμφωνία 5 δισ. δολάρια με την κινεζική China National Petroleum, ενώ έχει παραχωρήσει συμβόλαια και στην καναδική Cameco.
Μετά τον Αύγουστο ο Ταντζά βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο ΗΠΑ, Γαλλίας και ΕΕ, που του έκοψαν τη βοήθεια. Τυπικά για το αντιδημοκρατικό δημοψήφισμα, που παρατείνει τη θητεία του για άλλα τρία χρόνια. Στην πραγματικότητα, επειδή έβαλε τους Κινέζους στη «μοιρασιά» της ετήσιας παραγωγής 3.300 τόνων ουρανίου. Πέρυσι η τιμή του προϊόντος εκτινάχθηκε στα 55 δολάρια, ενώ ο Γκολούμπεβ υποστηρίζει ότι το 2011 η Νιγηρία θα είναι πρώτη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, μπροστά από Καναδά και Αυστραλία.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: