Σελιδες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ορατός ο κίνδυνος νέου εμφυλίου για το Σουδάν....


Ένοπλοι άνδρες της φυλής Νούερ σκότωσαν τουλάχιστον 139 μέλη αντίπαλης φυλής σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε απομακρυσμένη περιοχή του νότιου Σουδάν. Η βία στη χώρα κορυφώνεται, ενώ δέκα ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί προειδοποιούν για κίνδυνο αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου.
Οι οργανώσεις μιλούν για «φονικό συνδυασμό» γενικευμένης βίας, χρόνιας φτώχειας και πολιτικών εντάσεων.
Το Σάββατο, ένοπλοι Νούερ επιτέθηκαν σε βοσκούς Ντίνκα στο Ανατολικό Τονζ, μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νότιου Σουδάν, και έκλεψαν περίπου 5.000 ζώα, όπως δήλωσε ο Σαμπίνο Μακάνα, βοηθός κυβερνήτη της επαρχίας Γουράπ στο Ρόιτερ.
"Σκότωσαν 139 ανθρώπους και τραυμάτισαν 54. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από τους ενόπλους σκοτώθηκαν, αλλά μπορεί να είναι πολλοί καθώς πολλά μέλη της φυλής Νούερ πήραν μέρος στην επίθεση".
Η φυλετική βία αυξήθηκε το 2009, όταν στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2.500 ανθρώπους και ανάγκασε 350.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο νότο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν 10 οργανώσεις αρωγής, μεταξύ αυτών και η Save the Children και η Oxfam.
Πλέον υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί η βία και να υπονομευθεί η εύθραυστη συμφωνία ειρήνευσης που επιτεύχθηκε το 2005, χάρη στην οποία δόθηκε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ νότου και βορρά που διήρκησε περισσότερο από δύο δεκαετίες, προσθέτει η έκθεση.
"Τον προηγούμενο χρόνο υπήρξε αύξηση βίας στο νότιο Σουδάν. Η βία μπορεί να κλιμακωθεί κι άλλο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην Αφρική το 2010", επισημαίνει η Μάγια Μέιλερ της οργάνωσης Oxfam.
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν στο Ρόιτερ ότι θα στείλουν μία ομάδα στην περιοχή του Ανατολικού Τονζ για να ελέγξει τις αναφορές για βία, προσθέτοντας ότι και άλλες πηγές επιβεβαίωσαν ότι έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός θανάτων στην περιοχή.
Η έκθεση των 10 οργανώσεων αρωγής ζητά από τον ΟΗΕ να αυξήσει την προστασία των αμάχων και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Ο εμφύλιος του Σουδάν διήρκεσε 22 χρόνια και τελείωσε προ πενταετίας, αφήνοντας πίσω του 1,5 εκατομμύριο θύματα. Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα, είναι από τις πιο φτωχές στον κόσμο.   Nooz.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου