Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Κύριε υπουργέ, κλείστε τ’ αφτιά σας…..




ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ

Μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, εφ’ όσον έχει δεσμευθεί ότι στις 14 Νοεμβρίου 2010, οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα γίνουν με βάση το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας.

Η νέα διοικητική δομή δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Υπό αυτή την έννοια, η συνήθεια που έχει επικρατήσει να ονομάζεται «Καποδίστριας 2», όχι μόνο αδικεί το μέγεθος του εγχειρήματος, αλλά ούτε καν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι περεταίρω συνενώσεις των δήμων δεν είναι παρά ένα κομμάτι των επιχειρούμενων αλλαγών, που πρέπει να ξεκινούν από την κεντρική διοίκηση και να φθάνουν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Τα ζητούμενα είναι σαφή και χιλιοειπωμένα: Το αποκεντρωμένο, επιτελικό και αποτελεσματικό κράτος. Το Αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, με αιρετό Περιφερειάρχη. Οι ισχυροί δήμοι με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Η Φορολογική αποκέντρωση. Αν δεν επιτευχθούν αυτά, η όλη συζήτηση είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου.

Ωστόσο, αυτά τα «χιλιοειπωμένα», σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται και αυτονόητο ότι θα γίνουν. Για να γίνουν, θα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να μην υποκύψει στις φωνές όσων αντιδρούν, διότι πολύ απλά δεν θέλουν να χάσουν την καρέκλα του δημάρχου. Να μην παρασυρθεί από λογικές πολιτικών συσχετισμών και ισορροπιών που δεν θα πρέπει να διαταραχθούν.

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση, εφ’ όσον πετύχει, θα σημάνει επί της ουσίας την επανίδρυση του κράτους, αυτό που μέχρι σήμερα παραμένει εξαγγελία κενή περιεχομένου. Αν επιτευχθεί θα ισοδυναμεί με επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να φοβηθεί και να υποχωρήσει. Τώρα, στην αρχή της θητείας της, είναι ο καλύτερος χρόνος για να προχωρήσει σε τολμηρές και βαθιές τομές που θα αλλάξουν την Ελλάδα.

Σε μία κοινωνία που γίνεται όλο και περισσότερο απαιτητική, σε μία δημοκρατία με θεσμούς που εμφανίζουν φαινόμενα παθογένειας, σε συνθήκες απαξίωσης της πολιτικής, η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει τα αφτιά στις φωνές που θα θελήσουν να την κρατήσουν καθηλωμένη σε λογικές του χθες, για ίδιον μικροπολιτικό όφελος ορισμένων. Αν η πραγματική Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ. Η χώρα θα έχει χάσει την τελευταία μεγάλη ευκαιρία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: