Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

«FΒΙ» για λαθρεμπόριο καυσίμων και προμήθειες στα νοσοκομεία !



ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ειδικού σώματος, το οποίο θα αντιμετωπίσει τη λαθρεμπορία καυσίμων, τις παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία, αλλά και τα κρούσματα διαφθοράς σε υπηρεσίες του Δημοσίου ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Από τη λειτουργία του ελληνικού FΒΙ στελέχη του υπουργείου υπολογίζουν πως θα προκύψουν επιπλέον έσοδα για το επόμενος έτος δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία λυμαίνονται σήμερα κυκλώματα στο Δημόσιο και την αγορά. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ετοιμάζεται για τη δημιουργία της νέας υπερυπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας που θα ασχολείται αποκλειστικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Θα έχει δικαιοδοσία σε ολόκληρη την Ελλάδα και η έναρξη της λειτουργίας της σχεδιάζεται για τα τέλη Μαρτίου ή της αρχές Απριλίου. Για τις ανάγκες επάνδρωσής της εκτός από αστυνομικούς θα προσληφθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λογιστές, πολεοδόμοι, ειδικοί στα συστήματα πληροφορικής και όποια άλλη ειδικότητα κριθεί απαραίτητη, ενώ στο εξειδικευμένο προσωπικό θα δοθεί ο βαθμός του υπαστυνόμου.
Ο στόχος
«Μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων η Ελλάδα χάνει 5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τεράστια είναι και τα ποσά που σπαταλώνται στις προμήθειες των νοσοκομείων, με την υπερτιμολόγηση αναλώσιμων ειδών», υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας για την αναγκαιότητα δημιουργίας του σώματος αυτού. Ήδη χθες υπογράφηκε από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για το κονδύλιο που απαιτείται για την πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώσει τη νέα υπερυπηρεσία, ενώ αναμένεται από το υπουργείο Εσωτερικών η προκήρυξη για την πλήρωση των πρώτων 100 θέσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα ετοιμάζεται και το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τις διευρυμένες αρμοδιότητές. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρότυπο της νέας υπερυπηρεσίας αποτελεί το FΒΙ και θα έχει τον χαρακτήρα ανεξάρτητης υπηρεσίας της Αστυνομίας που θα υπάγεται άμεσα στον αρμόδιο υπουργό. Στις αρμοδιότητές της θα περιλαμβάνεται εκτός από τη δίωξη του λαθρεμπορίου και των παράνομων προμηθειών στα νοσοκομεία, η διακίνηση μαύρου χρήματος και η εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων και συνδικάτων του εγκλήματος, που είναι οργανωμένες στα πρότυπα της ομάδας Βλαστού. Επίσης θα αναλαμβάνει τη διαλεύκανση μεγάλων εγκληματικών ενεργειών, όπως απαγωγές επιχειρηματιών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επίσης ανακοίνωσε πως με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα ανήκει και η καταπολέμηση της διαφθοράς σε εφορίες, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία και υπηρεσίες του Δημοσίου. Την ευθύνη για την εποπτεία των υπηρεσιών αυτών θα έχει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. «Ουσιαστικά διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας και παράλληλα δημιουργείται ένα σώμα δίωξης της διαφθοράς στο Δημόσιο», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου. Με τις νέες αρμοδιότητες όμως της Υπηρεσίας σχεδιάζεται η δυνατότητα ακόμη αυστηρότερου ελέγχου των φορέων εκείνων που στην ετήσια έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας των μεγαλύτερων εστιών διαφθοράς στη χώρα. ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: