Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Όταν οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ

Μπορεί να συμβεί και αυτό! Να χάσουν οι λέξεις το νόημά τους όταν τις επαναλαμβάνεις κατά κόρον, χωρίς όμως ποτέ να αποκτούν περιεχόμενο. Και σίγουρα δύο από τις πιο «ταλαιπωρημένες» λέξεις της περασμένης πενταετίας ήτανη «σοβαρότητα» και η «υπευθυνότητα», το γνωστό σλόγκαν του Κώστα Καραμανλή. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έπρεπε να τις αποφύγει πάση θυσία στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Κι αυτό, όπως παραδέχθηκε, του δημιούργησε μια δυσκολία:

«Προετοιμάζοντας την ομιλία μου, βρέθηκα σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση. Αισθανόμουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσω λέξεις, όπως ειλικρίνεια, διαφάνεια, αξιοπιστία, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, λέξεις που εκφράζουν αρχές, αξίες, στάσεις και προθέσεις που οφείλει να πρεσβεύει μία κυβέρνηση που θέλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς, οι λέξεις αυτές τείνουν να χάσουν το νόημά τους και ξυπνούν δυσάρεστες μνήμες, μνήμες από υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, μνήμες ασυνέπειας μεταξύ λόγων και πράξεων από μία κυβέρνηση που για πέντε χρόνια με τις πολιτικές της και τις πρακτικές της οδήγησε τη χώρα σε ένα πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο, σε έναν πρωτοφανή διασυρμό του κύρους της χώρας μας.
Ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, λέξεις που έγιναν συνώνυμο του εμπαιγμού των πολιτών, της εξαπάτησης των διεθνών εταίρων μας από μία κυβέρνηση που το μόνο που κατάφερε να αφήσει πίσω της είναι μία Ελλάδα που μοιάζει ελάχιστα με αυτή που ανέλαβε να κυβερνήσει το 2004, ενώ μοιάζει πολύ με τη χώρα που είχε η ίδια παράταξη παραδώσει το 1993.
Σήμερα η χώρα μας αποτελεί ξανά το αντικείμενο μιας χιονοστιβάδας αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολιασμών από τα διεθνή μέσα και τις διεθνείς αγορές. Είναι και πάλι η δακτυλοδεικτούμενη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: